Γνωρίζετε τις κάλτσες συμπίεσης;

Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι οι κάλτσες και τα κολάν συμπίεσης αυξάνουν την παροχή οξυγόνου,

βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν το γαλακτικό οξύ, αποτρέπουν τις κράμπες και ελαχιστοποιούν την κόπωση των μυών. Κάθε αθλητής έχει στην ντουλάπα του τουλάχιστον ένα ζευγάρι από αυτές τις κάλτσες !

Όμως, οι ερευνητές δεν έχουν σαφή απάντηση. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ μειωμένης καταπόνησης  μετά την άσκηση και χρήσης προϊόντων συμπίεσης.

Οι κάλτσες είναι ελαστικές, ασκούν πίεση στο κάτω μέρος του ποδιού, στον αστράγαλο και το πέλμα και είναι ειδικά σχεδιασμένες για να διεγείρουν τη ροή του αίματος. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αναπνεύσιμα υλικά όπως νάιλον, πολυεστέρα, μαλλί, CoolMax, Lycra και Spandex, στοχεύοντας  στη διατήρηση στεγνού δέρματος αλλά και στην άνεση.

Άλλα προϊόντα όπως Copper Skin:Z  περιέχουν  ίνες χαλκού που βοηθούν στην τόνωση της κυκλοφορίας και βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας.

Άλλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μετρήσεις του σώματος για να πετύχουν την ιδανική εφαρμογή.

Η απόφαση είναι δική σας …. το σίγουρο είναι ότι τα προϊόντα συμπίεσης (σορτς, μπλουζάκια, κάλτσες, μανίκια, παντελόνια, καλσόν) βοηθούν το σώμα να ανακάμψει γρηγορότερα από μια σκληρή προπόνηση. Αλλά, ας μην ξεχνάμε το ψυχολογικό όφελος: φορώντας τα  νιώθουμε ότι βελτιώνουμε την απόδοσή μας …

Varvara Solomonidou,Wellness Specialist, Personal Trainer, Seminar & Conference Lecturer, Pilates Master Trainer “AthensTrainers® Ultimate Pilates System®”, Member of European Lifestyle Medicine Organization, General Manager & Owner of AthensTrainers®