Διατροφή & άθληση…ο δρόμος προς την επιτυχία

Μέρος Α
Ο τίτλος δεν είναι καθόλου τυχαίος….όχι, τίποτε δεν είναι τυχαίο ή σύμπτωση…

Σκεφτείτε ότι έπρεπε να περάσουν χιλιάδες χρόνια για να ανακαλύψει η σύγχρονη επιστήμη, ότι ο Ιπποκράτης είχε απόλυτο δίκιο σε αυτά που έλεγε…Το παρόν και το μέλλον απ΄ότι φαίνεται ταυτίζονται με το αρχαίο παρελθόν…

Λιγάκι περίεργο…Πειράματα, χιλιάδες πειράματα, για να καταλήξουμε που;…στο πολύ μακρινό «χτες» και μάλιστα στο «χτες» του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού μας…Τα πειράματα τι τα θέλαμε; Τι σόι ανακαλύψεις ζητωκραυγάζουν οι επιστήμονες ότι έκαναν; Αφού όλα ήταν έτοιμα και μάλιστα γραμμένα…εγώ ξέρω ότι όταν λέμε τη λέξη «ανακαλύπτουμε», εννοούμε ότι βρίσκουμε κάτι νέο, όχι κάτι παλιό…Τώρα θα μου πείτε ότι δεν εννοούν ότι ανακάλυψαν…απλά, έκαναν πειράματα για να επιβεβαιώσουν τα παλιά…ήθελε επιβεβαίωση το θέμα; Επιβεβαιώσεις κάνουμε όταν θέλουμε αποδείξεις…αφού αποδείξεις είχαμε….πολυλογώ μου φαίνεται.

Επί του θέματος λοιπόν…Στο σύγγραμμα «Περί ανέμων, υδάτων και τόπων» που περιλαμβάνεται στο “Corpus Hippocraticum”, δίνονται σαφείς οδηγίες για σπουδαστές που φιλοδοξούν να «βγουν απ΄το αυγό τους» και να γίνουν σοβαροί επιστήμονες της Ιατρικής. Σπουδαστές που ήθελαν τη σωστή γνώση κι όχι απλά να γίνουν «επαγγελματίες» γιατροί…δεν θα σχολιάσω, δεν θα «μπω» σε αυτή τη διαδικασία…καταλαβαίνετε όλοι τι εννοώ… Έπρεπε οι μελλοντικοί επιστήμονες να μελετήσουν το θέμα των εποχών, τη θέση μιας πόλης, το προσανατολισμό της σχετικά με την ανατολή του ήλιου, το κλίμα της, το έδαφός της ακόμη και το νερό της!!! Το επόμενο που θα έπρεπε να προσέχουν είναι ο τρόπος ζωής των ανθρώπων. Τι είδους συνήθειες είχαν, αν γυμνάζονταν, ή αν ήταν «φαν» της χαλάρωσης και του καναπέ…με συγχωρείτε καναπέδες δεν υπήρχαν…, αν ήταν καλοφαγάδες και τα ΄ «τσουζαν» λιγάκι και άλλα τέτοια. Απίστευτο και όμως αληθινό!!! Αντιλαμβάνεστε τι είχαν σκεφτεί; Θα συμφωνήσετε βέβαια, ότι όλα αυτά «παίζουν» πολύ μεγάλο ρόλο στην υγεία των ανθρώπων. Ο γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες για να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον ασθενή του…Εμ βέβαια, δεν είναι μόνο «άντε σε ακροάστηκε, σου έγραψε κι ένα σιροπάκι και αυτό ήταν, ο επόμενος ασθενής να περάσει»… Όλο «κακιούλες» είμαι…συγχωρέστε με, συνεχίζω…

Και για να καταλάβετε καλύτερα, ας δούμε κάποιες πληροφορίες που μας έρχονται απ΄το «χτες»…

Γνωρίζατε ότι ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, θεωρείται εκπρόσωπος της Ιατρικής Διαιτητικής ; Σιγά μη το ξέρατε…τώρα θα το μάθετε…Φώναζε ο άνθρωπος, διατροφή και άθληση…για την ακρίβεια είχε γράψει ολόκληρο βιβλίο για προπόνηση αθλητών και συνιστούσε δίαιτα με κρεατάκι…βλέπετε το κρεατάκι είναι πρωτείνη και η πρωτείνη «χτίζει» γερούς και δυνατούς μύες! Χάρη στον Πυθαγόρα τον Σάμιο, η άθληση εξελίχθηκε σε μια μορφή γυμναστικής δεξιοτεχνίας.

Ένας άλλος άνθρωπος που φώναζε…τότε τον άκουγαν…στη πορεία κάτι πήγε στραβά…μάλλον επειδή δεν υπήρχε το  fb,  γιατί το «αφιλότιμο» είναι μεγάλη διαφήμιση…  ήταν ο Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης. Αυτός που λέτε, το 500 π.Χ. ανακάλυψε ότι η κύρια αιτία των ασθενειών είναι η κακή διατροφή και η «πολλή ξάπλα»…Είπατε τίποτε; Ε ναι, τότε έγινε η ανακάλυψη, όχι σήμερα που ζητωκραυγάζουμε…

Συνεχίζεται…στο επόμενο «επεισόδιο»…

Αρθρογραφεί η Κυριακή Σολωμονίδου, Συνεργάτιδα της AthensTrainers®

ΠΗΓΗ : www.eleftheriaonline.gr