Διατροφή και διάθεση

Είναι γεγονός ότι το φαγητό είναι συνυφασμένο με την διάθεση και κατ’ επέκταση με την ψυχική μας υγεία με αμφίδρομο τρόπο. Για παράδειγμα αν έχουμε κακή διάθεση μπορεί να καταφύγουμε στο φαγητό για να αισθανθούμε καλύτερα. Το φαγητό από μόνο του βελτιώνει τη διάθεση διότι εκκρίνονται νευροδιαβιβαστικές ουσίες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη διάθεση!

Ποιες τροφές συμβάλλουν στην καλή διάθεση και ψυχολογία;

  • Η τυροσίνη που περιέχεται στο αυγό, στο τυρί, στο κρέας, στα ψάρια και στα θαλασσινά
  • Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (φρούτα, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες)
  • Η βιταμίνη D που περιέχεται στο γάλα, στο τυρί και στο γιαούρτι καθώς και το φολικό οξύ που περιέχεται κυρίως στο σπανάκι, και στο πορτοκάλι και η σοκολάτα.
  • Τα ω-3 λιπαρά που περιέχονται σε ψάρια και ξηρούς καρπούς
  • Το σελήνιο που περιέχεται κυρίως σε δημητριακά και στους ηλιόσπορους
  • Τέλος η ήπια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται ότι έχει χαλαρωτική δράση και ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη ψυχολογία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

  • Καφεΐνη: σε υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα
  • Αλκοόλ: μεγάλες ποσότητες μπορεί να εντείνουν το άγχος και να προκαλέσουν διαταραχές τον ύπνο
  • Νικοτίνη: στην πραγματικότητα αυξάνει τα επίπεδα άγχους

Χριστίνα Μπαλαμώτη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης AthensTrainers®