Κάθε πράγμα στον καιρό του…διατροφή και κρέμες για το Δεκέμβριο

Τελευταίος μήνας του χρόνου…

ο μήνας Δεκέμβρης…ο δωδέκατος μήνας, ο μήνας των γιορτών…ένας παιχνιδιάρης μήνας, φωτεινός, λαμπρός και πολύχρωμος!!! Τέτοια βέβαια δεν υπήρχαν στην εποχή του Βυζαντίου…έτσι κι αλλιώς μιλάμε για τη διατροφή… για να μην ξεχνιόμαστε, να ξαναθυμίσω ότι οι πρόγονοί μας δεν έτρωγαν καρπούζι μες το καταχείμωνο…άλλωστε και που να το έβρισκαν…Για να δούμε τι είχε το Δεκεμβριανό μενού….

Οι ειδήμονες λοιπόν αυτό το μήνα υποστήριζαν, όχι λάχανα, αντίδια και ραδίκια….δε μπορεί, κάτι θα ήξεραν παραπάνω από μας! Αντιθέτως πράσα και μολόχες είναι οι αγαπημένες του μήνα αυτού…αυτό ας το ακούσουν οι vegeterian της παρέας….

Το θέμα όμως, για τους περισσότερους από μας, δεν είναι τα ζαρζαβατικά αλλά το κρέας…Θυμάται κανείς τι συνιστούσαν για τον προηγούμενο μήνα; Ελαφάκια, κατσικάκια, αγριοκάτσικα κι αγριόχοιροι, ούτε που να το διαννοηθείτε….εξάλλου τι θα πει κατσικάκι…αυτά είναι για το Πάσχα…μη μπερδεύεστε….στα Χριστούγεννα είμαστε… Από ότι καταλαβαίνουμε δεν θα είχαν αντίρρηση για το εισαγόμενο έθιμο της γαλοπούλας…ναι, πουλερικά αλλά και μοσχαράκι μπορείτε να φάτε χωρίς καμιά ενοχή! Ζεστά και μυρωδάτα, καλοψημένα, ροδοκοκκινισμένα και τραγανά.

Οι πιατέλες θα πάνε και θα’ρχονται πέρα δώθε…και η δικαιολογία πολύ καλή…. «έλα καλέ…λόγω των ημερών»…. «τα πιρούνια θα πάρουν φωτιά»!!! Όσοι πάλι προτιμάτε το ψαράκι, τότε ακολουθήστε τις οδηγίες του περασμένου μήνα….μακριά από τα πιο υδαρή, τις λάμπραινες, τους κωβιούς κι ότι άλεπο κυκλοφορεί στην αγορά!!! Οι ξηρές τροφές συνεχίζουν ακάθεκτες κι αυτό το μήνα όπως και τα μπαχαρικά με τις δριμείες γεύσεις. Προσοχή όμως στις πράσινες ελίτσες στην άρμη ή τις ελιές σε οξύμελι…αυτές με μέτρο όπως και η σούπα μοσχοσίταρου. Τα έχουμε ξαναπεί…οι βυζαντινοί πρόγονοί μας ήταν λάτρεις των ζωμών…ζεστοί κι αχνιστοί συνοδεύουν τις πιατέλες με τα κρέατα….σαν πρώτο πιάτο…. «πριν πέσετε με τα μούτρα» στις πιατέλες…αφήστε και λίγο τα κουτάλια να «πάρουν φωτιά»….εμ βέβαια, «ζηλεύουν κι αυτά και θέλουν λίγη δόξα απ΄τα  πιρούνια…Ζεσταθείτε με ένα πιάτο ζεστή σούπα από πράσο…που ξέρετε, μπορεί να ζεσταίνει και τις ψυχή και την καρδιά! Κι εδώ προσοχή, μη πάρετε φωτιά….μη γίνει κανένα βραχυκύκλωμα…όχι δε θέλει κανείς να γίνει πυρανάλωμα…αυτό καλύτερα αφήστε το για τις περιβόητες «ζωηράδες»….Καλά καταλάβατε….αυτό το μήνα είναι ελεύθερες! Μα και τα λουτρά πήραν την «ανηφόρα»…οχτώ αυτό το μήνα παρακαλώ!!! Αφήστε που θυμήθηκαν ξανά τα γαλακτώματα! Αλόη και μύρο και για να ξεπλυθείτε χρησιμοποιείστε κρασί με σόδα. Οικονομία φίλοι μου….ότι κρασάκι σας έχει μείνει μην το πετάξετε. Εννοείται ότι ο μήνας ενδείκνυται για παλαιά κι αρωματικά κρασάκια….αυτά για να τα πιείτε…όχι για να λουστείτε!!!

Φάτε και πιείτε με μέτρο, αλλά γιορτάστε τις μέρες που έρχονται με χαμόγελα και γλέντι χωρίς μέτρο!!!

Μαζέψτε τις καλές σας συνήθειες και πάρτε αυτές και μόνο αυτές στο δρόμο που ανοίγει για τον νέο χρόνο! Αφήστε φέτος τις παλιοσυνήθειες πίσω σας να φύγουν μαζί με τον παλιό τον χρόνο!. Κάθε χρόνος που έρχεται δεν θα πρέπει να μας καταβάλει….θα πρέπει να μας αναζωογονεί!!! Κι εδώ συμβάλλει και η σωστή διατροφή…με λίγα λόγια καθετί στην ώρα του…ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ!!!

Κυριακή Σολωμονίδου, Pilates Instructor, Fit Smiling Kids Administrative Manager, Συνεργάτιδα της AthensTrainers®

Πηγή : “ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ” η κουζίνα της αυτοκρατορίας, του Andrew Dalby