Συνέντευξη με την Έφη Καρυπίδη…λίγα λόγια για την κατάδυση

Η συνεργάτιδα της AthensTrainers®, Έφη Καρυπίδη,

 είναι Personal Trainer, Zumba Instructor και Pilates Instructor.Η AthensTrainers® στηρίζει και χορηγεί την προσπάθειά της αυτή τη χρονιά…

Free Diving, Ελεύθερη κατάδυση, είναι ένα είδος κατάδυσης που στηρίζεται στην ικανότητα να κρατήσει ο καταδυόμενος την αναπνοή του με το οξυγόνο που έχει στους πνεύμονες και τη δύναμη του σώματος μέχρι να βγει στην επιφάνεια.

Τα αγωνίσματα που ασχολούμαι συγκεκριμένα είναι:

Θάλασσα:

Το free immersion όπου καταδύομαι και αναδύομαι τραβώντας το σχοινί.

Constant weight (CWT) με διπλά πέδιλα ή χωρίς constant weight no fins (CNF) όπου πραγματοποιείται με τη κίνηση χεριών και ποδιών και σε όλη τη διάρκεια της βουτιάς δεν υπάρχει επαφή με το σχοινί για να φτάσει ο καταδυόμενος στο στοχευμένο βάθος.

Πισίνα:

Στατική άπνοια (sta) όπου σε πλήρη ακινησία κρατάει κάποιος την αναπνοή του στο μέγιστο χρόνο που μπορεί. Άπνοια, δυναμική κολύμβηση χωρίς πέδιλα Dynamic no fins (DNF), και δυναμική με διπλά πέδιλα Dynamic with bi-fins (DYN).

Οι επιδόσεις μου μέχρι στιγμής είναι στα 35 μέτρα βάθος free immersion, 26 μέτρα βάθος με διπλά πέδιλα (CWT) και 15 μέτρα βάθος (CNF). Στη πισίνα η στατική άπνοιά (sta) μου είναι στα 3 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα, στο μακροβούτι η δυναμική (DYN) είναι 63 μέτρα με διπλά πέδιλα και στα 36 μέτρα χωρίς πέδιλα (DNF).

Οι αγώνες που θα συμμετέχω είναι το One Breath Apnea Competition, Τripoli Apnea Competition, και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Γνωρίστηκα καλύτερα με το βυθό τον Απρίλιο του 2017. Από μια κουβέντα με έναν φίλο για την άπνοια, ξεκίνησα στη πισίνα τη μια προπόνηση μετά την άλλη και αργότερα στη θάλασσα ανακαλύπτοντας πτυχές  του εαυτού μου στο νερό. Την κατάλληλη στιγμή όλα ευνόησαν με τον καλό μου φίλο, εμπνευστή και δάσκαλο (apnea instructor), Μιχάλη Φιλίνη.

Οι στόχοι μου είναι να μεγαλώσω την στατική άπνοιά μου σε πανελλήνιο επίπεδο και  να βελτιώσω αρκετά τη δυναμική μου επίδοση με διπλά πέδιλα. Καταδύομαι γιατί βρίσκω τον εαυτό μου. Αγαπώ πολύ το βυθό από μικρό παιδί. Ήμουν τυχερή από μικρή ηλικία Τα αδέρφια μου και εγώ είχαμε την ευκαιρία με την οικογένειά μου να πέφτουμε στα βαθιά με μάσκα και πέδιλα εξερευνώντας το βυθό, να κάνουμε μακροβούτια και να χανόμαστε για ώρες. Δεν φοβόμουν από μικρή τον άγνωστο βυθό ούτε τα κύματα. Έτσι μας έμαθαν οι γονείς μας. Κάθε φορά που κατεβαίνω βαθιά νιώθω πιο κοντά στον εαυτό μου. Ευχαριστιέμαι με τη ψυχή μου τον ήχο και την αίσθηση του βυθού σε κάθε μετρό που κατεβαίνω.

Ο βυθός είναι ένας άλλος κόσμος από μονός του, και εμείς παίρνουμε μια γεύση με το λίγο χρόνο που αφιερώνουμε το καλοκαίρι. Ιδίως η αίσθηση της πτώσης είναι μαγική στο αγώνισμα free immersion. Ποτέ οι συνθήκες δεν είναι ίδιες στην θάλασσα. Οπότε κάθε προπόνηση είναι μοναδική. Η πισίνα που έχει τελείως διαφορετική αίσθηση από τη θάλασσα και εκείνη επίσης αφήνει μόνο ευχάριστα συναισθήματα σε κάθε προπόνηση που είναι παρόμοια με την αίσθηση του διαλογισμού. Αναζωογονεί και καθαρίζει την ενέργεια. Αγαπώ την άθληση, την πρόκληση να γίνω καλύτερη σε ένα αγώνισμα, να προσπαθώ να ξεπερνάω τα όρια μου με μεθοδικότητα. Από μικρό παιδί εκφραζόμουν μέσα από διάφορα αθλήματα. Παθιάζομαι και μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση να κυνηγάω να αποδίδω καλύτερα στο κάθε αγώνισμα που μαθαίνω. Είναι πρόκληση να δουλεύεις εν αρμόνια το μυαλό με το σώμα πέρα από τους στόχους και προσδοκίες σου. Χρειάζεται αρκετή δύναμη και δίψα να ξεπερνάς τα όρια σου. Μέσα από την ελεύθερη κατάδυση στόχος μου είναι να γίνω Apnea Instructor προωθώντας την άθληση στο νερό.

Έφη Καρυπίδη, συνεργάτιδα της AthensTrainers®

Photos by Michel Filinis