H κατάλληλη διατροφή έναντι στο κρύο

Το κρύο μαζί με τις εποχιακές ασθένειες που κατά επιφέρει

ρίχνουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.Η λύση σε όλο αυτό είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Η κοτόσουπα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των τροφών για τις ημέρες με έντονο κρύο για δύο λόγους. Πρώτον περιέχει ψευδάργυρο λόγω του κοτόπουλου ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεύτερον περιέχει υγρά και ενυδατώνει τον οργανισμό μας διότι τις ημέρες με έντονο κρύο ξηραίνεται το δέρμα και οι βλεννογόνοι ενώ η δίψα μας μειώνεται και δεν πίνουμε αρκετό νερό. Για όσους έχουν ήδη κρυολογήσει η ζεστή σούπα μαλακώνει τον ταλαιπωρημένο από τον βήχα λαιμό.

Ακόμη, σημαντική για την αντιμετώπιση του κρύου είναι και η βιταμίνη C (ή ασκορβικό οξύ). Τα εσπεριδοειδή είναι ιδανικά για να αυξηθεί η ημερήσια  πρόσληψη βιταμίνης C, που ως γνωστόν ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Φρούτα  όπως το ακτινίδιο και το πορτοκάλι είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Έτσι τις κρύες ημέρες του χειμώνα καλό είναι να ξεκινάμε την ημέρα μας με μία φρεσκοστιμμένη πορτοκαλάδα που και βιταμίνη C περιέχει και ενυδατώνει τον οργανισμό βοηθώντας να αποφύγουμε την ενοχλητική απολέπιση του δέρματος.

Χριστίνα Μπαλαμώτη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης AthensTrainers®