Εγκυμοσύνη: Λόγοι για να γυμναστούμε όχι μόνο με pilates αλλά και με yoga     

Παρόλο που πιστεύω ότι ένα πρόγραμμα Pilates μαζί

με στοιχεία γενικής ενδυνάμωσης με ελαστικούς ιμάντες ή βαράκια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά , είναι το ιδανικότερο…υπάρχουν λόγοι που κι ένα μάθημα YOGA θα μπορούσε να είναι εξίσου αποδοτικό αν συνδυαστεί με το υπόλοιπο πρόγραμμα εκγύμνασης της εγκύου.

Και να ποιοι είναι κάποιοι από τους λόγους αυτούς:

  • Όπως στο Pilates έτσι και στη Yoga είναι σημαντική η αναπνοή. Η ανάπτυξη του εμβρύου εμποδίζει την κίνηση του διαφράγματος με αποτέλεσμα η εγκυμονούσα ν’ αναπνέει κοφτά. Και με τις δυοτεχνικές μαθαίνει τρόπους να βελτιώσει και να μεγιστοποιήσει την ικανότητα εισπνοής και εκπνοής. Σ’ αυτό βέβαια βοηθά και η σωστή θέση και στάση του σώματος. Όταν έχει μάθει ν αναπνέει σωστά τότε κατά τη διάρκεια του τοκετού θα μπορέσει να ηρεμήσει το σώμα και το πνεύμα της και να γίνει πιο ανώδυνη η όλη διαδικασία!!!!!
  • Όλες οι ασκήσεις που γίνονται στο έδαφος από καθιστή θέση αυξάνουν την αυτοπεποίθηση της εγκύου και την προετοιμάζουν ψυχολογικά να έρθει σ επαφή με το σώμα της και το μωρό της(όταν έρθει). Καταπολεμούν το φόβο, ηρεμούν το μυαλό.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται η λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας. Όπως στο Pilates έτσι και στη Yoga υπάρχουν θέσεις που ανακουφίζουν την περιοχή της μέσης αλλά και διατείνουν τους μύες που βρίσκονται σε ένταση όπως η Janushirasana ή Head to knee pose.

head to knee

  • Ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους πριν και μετά τον τοκετό: Το Pilates δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ενδυνάμωση των μυών του περινέου…στον ιατρικό χώρο οι ασκήσεις είναι γνωστές ως Kegel Exercises… στη Yoga πρόκειται για τη Mula Bandha. Πρόκειται για την ενεργοποίηση/σύσπαση και χαλάρωση των μυών της πυέλου που είναι αποδοτικότερη σε μια θέση απαγωγής ισχίων όπως στη Malasana ή Squat pose.

squat

  • Και στις δύο τεχνικές δίνεται έμφαση στη χαλάρωση των ισχίων με διατάσεις για να επέλθει ο τοκετός. Προτείνεται στη yoga : Warrior 2, Malasana, Squat supported pigeon, Reclined baddha konasana ή Bound angle pose

reclined

Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer  του συστήματος “AthensTrainers® Ultimate Pilates System®”,General Manager & Owner  της Εταιρείας AthensTrainers®

varvara low

Πηγή: athlisis.gr