Κάθε πράγμα στον καιρό του…λουτρά και κρέμες για τον μήνα Ιανουάριο

Κι αφού καλά φάγαμε και ήπιαμε…είπαμε, το κρασάκι επιτρεπόταν μες το καταχείμωνο,σε μικρή ποσότητα…ήρθε και η ώρα για λουτρά και κρέμες!!!

Τι πρότειναν;

Για το μήνα Γενάρη συνιστούσαν τέσσερα λουτρά κατά τη διάρκειά του…Ναι, ναι, καλά διαβάσατε…τέσσερα ήταν αρκετά, να μην κακομαθαίνουμε με το νερό. Οικονόμοι οι πρόγονοί μας με το νεράκι, όχι σαν εμάς που αφήνουμε τη βρύση να «τρέχει» το νερό και ξεχνάμε να τη κλείσουμε! Και να που φτάσαμε, οι επιστήμονες να μας προειδοποιούν ότι θα έχουμε έλλειψη νερού σε λίγα χρόνια! Στο τέλος θα βρεθούμε στην κατάσταση των προγόνων μας να μετράμε το νερό!!!

bath

Τα λουτρά λοιπόν…τέσσερα για να μην ξεχνιόμαστε …γίνονταν με σαπουνάκι. Όχι ένα οποιοδήποτε σαπουνάκι….ξεχάστε αυτά  του εμπορίου!

Σαπουνάκι χειροποίητο που το έφτιαχναν από διάλυμα σόδας σε κρασί. Αφού έπαιρναν το λουτρό τους, σειρά είχε μια κρέμα… «χρίσμα» ήταν η λέξη που χρησιμοποιούσαν. Κι αυτή χειροποίητη ήταν…τελικά οι πρόγονοί μας ήταν «χρυσοχέρηδες» και θαυματουργοί, όχι σαν εμάς που τα θέλουμε όλα έτοιμα! Πως έφτιαχναν αυτή την κρέμα; Εδώ είναι τα καλύτερα!!! Έβαζαν 3 λίτρες (δράμια) αλόη…θαυματουργή αυτή η αλόη… μια λίτρα μύρο και δύο κρόκους αυγών. Τώρα τ΄αυγά τι τα ήθελαν; Τελοσπάντων τ΄ανακάτευαν όλα όμορφα κι ωραία κι άλειφαν το κορμάκι τους! Αυτή δε η ποσότητα ήταν για ένα άτομο…δεν είναι για να το μοιραστείς τέτοιο πράγμα,  οπότε μη μαλώνετε ποιος θα το πρωτοπάρει… Αλείφονταν που λέτε κι έμπαιναν για λουτρά…Μια μικρή παρένθεση, εδώ λιγάκι οι γνώμες διίστανται. Άλλοι συνιστούσαν την επάλειψη πριν το λουτρό κι άλλοι μετά. Αν πάρετε την γενναία απόφαση να το κάνετε, πειραματιστείτε και με τις δύο εκδοχές…για να μας πείτε στο τέλος ποια είναι η καλύτερη, για να ξέρουμε… Έμπαιναν στο λουτρό και ζητούσαν να τους λούσουν με τρεις κουβάδες νερό, όχι σπατάλη είπαμε…Αφού ίδρωναν καλά, έβγαιναν απ΄το λουτρό και σκούπιζαν προσεκτικά όλο το «χρίσμα» από πάνω τους.

aloifi

Σειρά είχε και μια δεύτερη κρέμα κι αυτή χειροποίητη, με δροσερό κρασί, ροδέλαιο και κρόκους αυγών! Οι κρόκοι των  αυγών τελικά μου φαίνεται πως ήταν θαυματουργοί για να τους χρησιμοποιούν τόσο πολύ… Σκεφτείτε το κι αλλιώς, αντί να τους πετάμε, όσοι από εμάς έχουμε ανεβασμένη την χοληστερίνη, ή όσοι προσέχουμε για να μην αποκτήσουμε, θα τους μαζεύουμε για να τους φτιάχνουμε γαλακτώματα και κρέμες!!!

Τώρα από θέμα μυρωδιάς μη με ρωτάτε, υποψιάζομαι ότι το ροδέλαιο και το μύρο θα έκαναν το θαύμα τους! Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, μιας και μετά τα λουτρά συνιστούσαν τις «ζωηρούλικες» δραστηριότητες! Ε ναι, οι «αθεόφοβοι» ή μάλλον καλύτερα οι θεοσεβούμενοι κι εκεί με οικονομία, τέσσερις φορές ήταν υπέρ-αρκετές σ΄ένα μήνα!!!

Οι οδηγίες τους ήταν ακριβείς, πως να το κάνουμε…έτσι, για να «βγει» καλά ο μήνας!!!

Στο επόμενο, ο μήνας Φλεβάρης…μείνετε μαζί μας!!!

Αρθρογραφεί η Κυριακή Σολωμονίδου, Συνεργάτιδα της AthensTrainers®

litsa

ΠΗΓΗ : ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ (Η κουζίνα της αυτοκρατορίας) Andrew Dalby