Σωστή στάση σώματος…Ποιότητα Ζωής

Εάν ρίξουμε μια ματιά στον εαυτό μας σαν “εξωτερικοί παρατηρητές“, θα διαπιστώσουμε ότι τις περισσότερες ώρες της ήμέρας είμαστε σε καθιστή θέση με κάμψη σε όλο το σώμα, γυρτούς ώμους, σκυμμένοι πάνω από ένα κινητό, tablet ή laptop. Μήπως ήρθε η ώρα να ενδιαφερθούμε σοβαρά για τη σωματική μας στάση; Εάν συμπεριλάβουμε κάποιες βασικές διατάσεις σαν πρωτόκολλο στην καθημερινότητά μας, θα αποκτήσουμε υγιή στάση σώματος και ευεξία.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ-ΟΙ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ

1-Διάταση για το στήθος

Με το δεξί χέρι κρατάμε ένα σταθερό σημείο προβάλλοντας το ομώνυμο πόδι…Το σώμα μας «κοιτάζει» μπροστά   δίνοντας έμφαση και στην προβολή του ισχίου. Μένουμε για 15’’ με 30’’ max…κι επαναλαμβάνουμε 3 φορές για κάθε πλευρά. Έτσι διατείνουμε τους μύες του στήθους που είναι σφιχτοί και αποσυμπιέζουμε το θωρακικό μας κλουβί (μαζί με τους μεσοπλεύριους μύες) που συρρικνώνεται  λόγω της «κυφωτικής στάσης»

training 1

2-Διάταση πλάγιας πλευράς του σώματος

Σταυρώνουμε το εξωτερικό πόδι πάνω  από το εσωτερικό κι εκτελούμε πλάγια κάμψη εξαρτώμενοι από ένα σταθερό σημείο. Οδηγούμε το ελεύθερο χέρι πάνω από το κεφάλι και μένουμε για 15’’ με 30’’  max .  Μπορούμε να εκτελέσουμε και μια μικρή κάμψη κορμού και να μείνουμε σ αυτή τη θέση 15’’ με  30’’  max . Eπαναλαμβάνουμε 3 φορές για κάθε πλευρά.

stretcing 2

3-Διάταση τετρακέφαλου

Η γνωστή μας διάταση με μια μικρή λεπτομέρεια: ενώ οδηγούμε τη φτέρνα στο γλουτό διατηρώντας το σώμα όρθιο, εκτελούμε οπίσθια έγκλιση στη λεκάνη για να νιώσουμε μεγαλύτερη τη διάταση στους καμπτήρες του ισχίου…Προσοχή στην υπερέκταση στη μέση. Μένουμε για 15’’ με 30’’ max…κι επαναλαμβάνουμε 3 φορές για κάθε πόδι.

stretcing 3

4-Διάταση καμπτήρων του ισχίου

Σε θέση μεγάλης προβολής διατηρούμε το εμπρός πόδι λυγισμένο και το πίσω τεντωμένο κρατώντας ένα σταθερό σημείο. Το ελεύθερο χέρι ψηλά για να εντείνουμε τη διάταση. Μένουμε για 15’’ με 30’’ max…κι επαναλαμβάνουμε 3 φορές για κάθε πόδι.

stretcing 4

5-Διάταση γλουτών

Θέση σταυροπόδι κρατώντας ένα σταθερό σημείο με τα δύο χέρια χωρίς να κάμπτουμε τον κορμό. Μένουμε για 15’’ με 30’’ max…κι επαναλαμβάνουμε 3 φορές για κάθε γλουτό

stretcing 5

6-Διάταση οπίσθιων μηριαίων

Εκτελούμε διάταση σε τεντωμένο και  flex  πόδι διατηρώντας την πλάτη ίσια…διατηρούμε το ένα χέρι στο μηρό χωρίς να πιέζουμε το γόνατο. Μένουμε για 15’’ με 30’’ max…κι επαναλαμβάνουμε 3 φορές για κάθε πόδι.

stretcing 6

7-Διάταση γαμπών

Πόδια σε θέση προβολής με τεντωμένο το πίσω πόδι  κι σώμα με κλίση προς τα εμπρός. Πιέζουμε τη φτέρνα του πίσω ποδιού προς τα κάτω . Μένουμε για 15’’ με 30’’ max…κι επαναλαμβάνουμε 3 φορές για κάθε πόδι

stretcing 7

Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα κι εντυπωσιακά! Η στάση μας θα βελτιωθεί . Το σώμα θα φανεί πιο ψηλό, λεπτό κι αθλητικό. Αν εφαρμόσουμε συνδυαστικά κι ένα πρόγραμμα γενικής μυικής ενδυνάμωσης και ασκήσεις ισορροπίας θα γίνουμε πιο λειτουργικοί, γεμάτοι ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθουμε με άνεση στην καθημερινότητά μας.

 

Σολομωνίδου Βαρβάρα

Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων και Συνεδρίων, Pilates Master Trainers του συστήματος AthensTrainers Ultimate Pilates System, General Manager της εταιρείας AthensTrainers

varvara

 

 

 

 

 

Πηγή : fitness & spa-teuxos-44