Τα νέα Trends στο Fitness

Δύο νέα συστήματα πολλαπλής λειτουργικότητας που προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες άσκησης, κάνοντας την προπόνηση διασκεδαστικότερη  είναι το FreeForm Board και η agility ladder
(σκάλα  ευκινησίας).Βασικά και δοκιμασμένα εργαλεία της επαγγελματικής εκγύμνασης , που περνούν  πλέον και στο χώρο του fitness.

FreeForm Board

freeform-board-without-dvd_full (2)Η FreeForm Board πηγαίνει την τεχνολογία της κίνησης ένα βήμα πιο πέρα. H προπόνηση γίνεται λειτουργικότερη,  καθώς επιτρέπει την άσκηση σε πολλαπλές κατευθύνσεις. Σε σχέση με άλλες πλατφόρμες διαθέτει χαρακτηριστικά που της δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχουν συμβάλει στην αύξηση της δημοτικότητάς της .

Κατά πρώτον έχει σχήμα κυκλικό, γεγονός που επιτρέπει ομαλή μετάβαση κατά την κατάλογοςεναλλαγή των κινήσεων και της στάσης.  Το μέγεθός της είναι κατάλληλο για να υποστηρίξει ισχία, αγκώνες ,γόνατα ,δύο παλάμες, δύο πέλματα αλλά και μία μόνο παλάμη ή ένα πέλμα. Το κέντρο βάρους βρίσκεται χαμηλά, καθώς η διάμετρός της και η σωστά υπολογισμένη απόσταση από το έδαφος τη μετατρέπει σε προέκταση του σώματος . Ο χρήστης και πλατφόρμα λειτουργούν σαν ενιαίο σύνολο μεγιστοποιώντας τα οφέλη της εξάσκησης .

Επιπλέον θετικό χαρακτηριστικό είναι η πολλαπλή της λειτουργικότητα.  Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί σαν μικρό μεταβλητό και ανισόπεδο σκαλοπάτι, σαν δίσκος περιστροφής ,σαν πλατφόρμα πολλών κατευθύνσεων που ρολάρει με ή χωρίς δεύτερο επίπεδο.

Agility Ladder

pDSP1-9001909p275w (2)Η σκάλα ευκινησίας είναι ένα μέσο προπόνησης για την βελτίωση της ταχύτητας, της ευκινησίας, και τον συντονισμό των αθλητών σε διάφορα αθλήματα. Αποτελεί  αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης στην ομαδική αλλά και στην ατομική άθληση, των οποίων βασικό στοιχείο είναι η ελεύθερη κίνηση με ακρίβεια και η συνεχής εναλλαγή του ρυθμού.

Πρωταρχικός σκοπός της προπόνησης στην σκάλα ευκινησίας είναι η εκπαίδευση των αθλητών , που ασκούνται σε διαφορετικά κινητικά μοτίβα ή επινοούν νέα με σωστή τεχνική και έλεγχο ολόκληρου του σώματός τους. Με την συνεχή επανάληψη και πρακτική, η σκάλα ευλυγισίας  τους προετοιμάζει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των  αθλημάτων και των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Τα τελευταία χρόνια η τεχνική κάνει την εμφάνιση της και στον χώρο του fitness , τόσο  στις αίθουσες ομαδικών 254903_10150222204477403_493801_nπρογραμμάτων (group training), όσο και  στις ατομικές προπονήσεις (personal training).

Ασφαλώς η χρήση της  δεν έχει πλέον τόσο εξειδικευμένο αθλητικό χαρακτήρα. Αποσκοπεί κυρίως στο να προσθέσει το στοιχείο του παιχνιδιού  στην άσκηση . Επιτρέπει  με αυτό τον τρόπο στους ασκούμενους να εκτελέσουν αερόβια προγράμματα με συνδυασμό  διαφορετικού τύπου  βημάτων, στα οποία  περιλαμβάνεται το jogging, το τρέξιμο,  ο βηματισμός  προς όλες τις κατευθύνσεις (με  ισόποση εξάσκηση της  αριστερής και  της δεξιάς πλευράς) , οι αναπηδήσεις και  τα μικρά άλματα με ένα ή και με δύο πόδια.

Σκάλες ευκινησίας διατίθενται  στο εμπόριο σε διάφορα μήκη και σχέδια.

 

Γρηγόρης Δόγκας, Personal Trainer, Εισηγητής Σεμιναρίων, Συνεργάτης AthensTrainers

dogas

 

Πηγή: fitness & spa τεύχος 34