Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η βασιλόπιτα έχει την τιμητική της αυτήν την περίοδο.
Η υψηλή θερμιδική της αξία μπορεί να αποτρέψει μερικούς από την κατανάλωση της. Για αυτό σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή έτσι ώστε απολαύσετε την αγαπημένη σας βασιλόπιτα χωρίς βούτυρο, αυγά και πλούσια σε φυτικές ίνες.
Συστατικά
-200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
-200 γρ. κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
-100 γρ. σιρόπι αγαύης
-120 γρ. ελαιόλαδο
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-½ κ.γ. μαγειρική σόδα
-¾ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
-1 πορτοκάλι ξύσμα από ένα πορτοκάλι
-40 γρ. σύκα αποξηραμένα
-40 γρ. χουρμάδες αποξηραμένοι
-40 γρ. cranberries αποξηραμένα
-40 γρ. σταφίδες αποξηραμένες
-60 γρ. καρύδια
-1/2 κούπα ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Κόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε μικρά κομμάτια.
Σε μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ¼ της κούπας νερό, τα ζεσταίνουμε και μετά προσθέτουμε τα κομμένα αποξηραμένα φρούτα.
Βράζουμε για 2-3 λεπτά.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1-2 ώρες. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C στον αέρα.
Λαδώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα 22-24 cm.
Προσθέτουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα από πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε σε ένα άλλο μπολ το ελαιόλαδο, το σιρόπι αγαύης, το γιαούρτι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε τα στερεά υλικά του μπολ και τη μισή ποσότητα από τα μουλιασμένα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα μουλιασμένα αποξηραμένα φρούτα, αφού στραγγιστούν και τα καρύδια και ψήνουμε για 30-35 λεπτά στους 160o C.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα εντελώς.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.

Το διαβάσαμε στο foodforhealth.gr