Έρπης ζωστήρας: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Ο έρπης ζωστήρας είναι ένας ύπουλος ιός καθώς μπορεί μεν να προσβάλλει μία φορά τον οργανισμό , ο κίνδυνος όμως να υποτροπιάσει μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει μια ζωή καθώς η εμφάνισή του συνδέεται με την εκ νέου ενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς.

Ο ιός varicella zoster (VZV) ευθύνεται για την εμφάνιση του έρπητα ζωστήρα, ο οποίος αρχικά εκδηλώνεται με τον ιό της ανεμοβλογιάς, που προσβάλλει νεαρές ηλικίες όπως παιδιά & εφήβους. Η υποτροπιάζουσα φύση του έγκειται στο γεγονός ότι ενώ αρχικά το ανοσολογικό σύστημα φέρεται να έχει εξουδετερώσει τον ιό, εκείνος ωστόσο «κρύβεται» και παραμένει σε μια λανθάνουσα κατάσταση στο νευρικό σύστημα για πάρα πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες.

Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, την οσφυϊκή περιοχή και στο θώρακα. Το εξάνθημά του είναι χαρακτηριστικό καθώς δίνει την εντύπωση ότι «ζώνει» την περιοχή που έχει μολύνει. Τα πρώτα συμπτώματα που εκδηλώνει ο ασθενής είναι καύσος, μούδιασμα στην περιοχή που έχει μολυνθεί και πόνος. Μερικές ημέρες αργότερα, εκδηλώνεται ένα φυσαλιδοειδές εξάνθημα.

έρπης ζωστήρας

Η διάρκεια παραμονής του εξανθήματος στο σημείο που έχει μολυνθεί είναι περίπου 7-10 μέρες. Αρχικά παρατηρούνται ερυθρές κηλίδες στις οποίες εμφανίζονται σταδιακά φυσαλίδες που περιέχουν υγρό, οι οποίες αργότερα σπάζουν και δημιουργούν κρούστα. Το εξάνθημα δημιουργεί κνησμό ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται γενική αδιαθεσία, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος, πυρετός και ρίγη.

Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την αφύπνιση του έρπητα ζωστήρα είναι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση μέσα σε 72 ώρες από την εμφάνιση του φυσαλιδώδους εξανθήματος είναι πολύ σημαντική καθώς περιορίζει τον πόνο, λειτουργεί προληπτικά ως προς τις ενδεχόμενες επιπλοκές και επιταχύνει την επούλωση των βλαβών.

Η αγωγή σε γενικές γραμμές βασίζεται σε αντιικά σκευάσματα. Η συνήθης διάρκεια της αγωγής είναι 1 εβδομάδα.

Το 2011 ο αυστηρός αμερικανικός οργανισμός Φαρμάκων & Συσκευών FDA προχώρησε στην έγκριση χορήγησης του εμβολίου σε άτομα άνω 50 ετών, τα οποία θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Παρά το γεγονός, ότι το εμβόλιο δεν αποτελεί εχέγγυο ότι ο ασθενής δεν θα εκδηλώσει έρπητα ζωστήρα, αξίζει να σημειωθεί ότι δύναται να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών αλλά και το βαθμό σοβαρότητας της ασθένειας.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ