Καρδιαγγειακή νόσος & μονακολίνη Κ

Η μαγιά από το κόκκινο ρύζι χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Η ζύμωση του κόκκινου ρυζιού από έναν μύκητα (Monascus purpureus) παράγει μια ουσία που ονομάζεται μονακολίνη Κ, η οποία αναστέλλει την δράση  του ενζύμου  που είναι υπεύθυνο για την σύνθεση της χοληστερόλης στον οργανισμό.

Το κόκκινο ρύζι ζύμωσης φαίνεται να είναι αποτελεσματικό σε άτομα τα οποία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, ενώ η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ είναι πιο εμφανής σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Επιπλέον, εκτός από τις υπολιπιδαιμικές του δράσεις, το κόκκινο ρύζι ζύμωσης εμφανίζει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται στην συνεργική δράση των επιπρόσθετων ενεργών συστατικών του, όπως είναι οι στερόλες, οι ισοφλαβόνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

μονακολίνη Κ

Πώς αλληλοεπιδρά με άλλες ουσίες και ποια η ασφαλής δοσολογία;

  • Η προτεινόμενη δόση του κόκκινου ρυζιού ζύμωσης με περιεκτικότητα 5mg  μονακολίνης Κ κυμαίνεται από 600 έως 4800mg/ημέρα.
  • Η διάρκεια χρήσης κυμαίνεται από 6-24 εβδομάδες.
  • Ο συνδυασμός RYR με το συνένζυμο Q10 (CoQ10) μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων του CoQ10.
  • Το κόκκινο ρύζι ζύμωσης δεν θα πρέπει να καταναλώνεται μαζί με γκρέιπφρουτ γιατί και τα δύο μεταβολίζονται μέσω του ίδιου ενζύμου.
  • Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η λήψη κόκκινου ρυζιού ζύμωσης δύναται να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και άλγος, συμπτώματα τα οποία υποχωρούν μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ