Εμφανίστηκε στα τέλη του 1970 παράλληλα με την taoist yoga. Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα σε πιο ενεργητικά είδη yoga, οπότε δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρακτική.

Σαν άσκηση έχει αργό ρυθμό με asanas στις οποίες μπορείς να παραμείνεις για πολλή ώρα, από 45΄΄ ως 2΄. Αν είσαι
προχωρημένη, μπορείς 5΄ και παραπάνω. Έχει επίδραση στους συνδετικούς ιστούς του σώματος (τένοντες, απονευρώσεις και συνδέσμους) με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ευκαμψίας και την ανάκτηση πλήρους εύρους κίνησης. Αφορά τις αρθρώσεις του σώματος. Δεν είναι restorative yoga. Αν έχεις κάποιο τραυματισμό, μη δοκιμάσεις να ξεκινήσεις yin yoga. Θα είναι καταστροφική αντί για ωφέλιμη.

• Παρόλο που πολλές yin yoga στάσεις μοιάζουν με τις asanas της hatha yoga, έχουν διαφορετικά ονόματα και δεν εκτελούνται με μυϊκή προσπάθεια.
• Η ένταση και τα οφέλη της yin yoga εξαρτώνται από δύο παραμέτρους: τη διάρκεια της asana και τη θερμοκρασία των μυών. Οι asanas συνήθως έχουν διάρκεια 5΄ αλλά μπορεί και 20΄. Για αυτό τον λόγο λέγεται ότι η υπομονή είναι μία από τις αξίες που μπορείς να καλλιεργήσεις με τη yin yoga.
• Η εξάσκηση πρέπει να γίνεται όταν οι μύες σου είναι «κρύοι», συνεπώς λιγότερο ελαστικοί, οπότε λιγότερο φορτίο θα εφαρμοστεί στον συνδετικό ιστό.
• Με αυτό το είδος yoga δεν παράγεται θερμότητα στο σώμα, για αυτό εξασκήσου σε ζεστό
χώρο. Θα δυναμώσεις την οσφυϊκή σου μοίρα, τους μυς γύρω από τη λεκάνη και τα ισχία.
• Αρχικά ίσως σου φανεί βαρετή σαν προπόνηση, αλλά καθώς συνεχίζεις θα διαπιστώσεις ότι είναι «πρόκληση» λόγω της διάρκειας των θέσεων.
• Ο μόνος τρόπος για να την καταλάβεις είναι να τη βιώσεις.

FROG  POSE

yoga

Αυτή η asana επικεντρώνεται σε μια βαθιά διάταση των προσαγωγών μυών. Ανακουφίζει από κράμπες, πόνους περιόδου και δυσπεψία.

Από τη Child’s Pose, γλίστρησε τα χέρια σου προς τα εμπρός, άνοιξε τα πόδια δεξιά και αριστερά και μείνε
στο σημείο που νιώθεις άνετα.
Διατήρησε τα χέρια σου μπροστά από το κεφάλι σου σε σχηματισμό «διαμαντιού».
Σαγόνι σε επαφή με το έδαφος.
Χρησιμοποίησε pads κάτω από τα γόνατα αν νιώθεις κάποια πίεση.
Αν πιέζεται ο αυχένας σου, διατήρησε το μέτωπο σε επαφή με το έδαφος ή χρησιμοποίησε bloster.
Χρησιμοποίησε ένα bloster ή μαξιλάρι κάτω από το στήθος σε περίπτωση που βάζεις δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος για να διατηρήσεις τη θέση αυτή.
Αν η πίεση στην περιοχή των προσαγωγών είναι πολύ έντονη, τότε οδήγησε τα δάχτυλα των ποδιών κοντά και τη λεκάνη προς τα πίσω για να βρεθείς σε πιο ανακουφιστική θέση.
Μείνε 3′-5′.
Επέστρεψε στη στάση του  παιδιού, Child’s Pose, ή ξάπλωσε με την κοιλιά στο έδαφος για να χαλαρώσεις.

Προσοχή σε πιθανή ενόχληση στην άρθρωση  των ισχίων και στην περιοχή της μέσης.

 

Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer του συστήματος “AthensTrainers® Ultimate Pilates System®”, Member Pilates Method Alliance (PMA), Member of European Lifestyle Medicine Organization (ELMO), DNAFit® Certified Trainer, General Manager & Owner της Εταιρείας AthensTrainers®

ΜΟΝΤΕΛΟ: ΦΕΝΙΑ ΒΡΑΧΑ , YOGA & PILATES INSTRUCTOR, ΣΥΝΕΡΓΆΤΙΔΑ ΤΗΣ ATHENSTRAINERS®
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ : ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΙΠΗΡΑΣ
HAIR STYLIST: DORA HAIR EVOLUTION MYKONOS

ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑ Η ΦΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ OYSHO

Πηγή: Body Magazine τεύχος 54