Κάθε πράγμα στον καιρό του…

Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο….μια φράση που τη λέμε χρόνια και χρόνια για διάφορα πράγματα και καταστάσεις στη ζωή μας. Σίγουρα οι ρίζες της ήταν διατροφικές….και με αυτές θα ασχοληθούμε.

kathe-pragma

Μήπως ήξεραν κάτι περισσότερο οι πρόγονοί μας; Γνώσεις που μας διαφεύγουν; Ίσως το ότι πολλές φορές ψάχνουμε την εύκολη λύση…ίσως το ότι η βιομηχανία κάνει τα πάντα…λίγο και το ότι εμείς ζητάμε λύσεις μέσα απ΄τα έτοιμα παρασκευάσματα, συμπληρώματα και χάπια….για να μην πω ότι τα θέλω μας στη διατροφή έχουν ξεπεράσει την πιο τρελή φαντασία.

Έτσι τουλάχιστον θα έλεγαν οι πρόγονοί μας που έζησαν τον καιρό του Βυζαντίου…δεν θα μιλήσω για τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και πόσο μάλλον τους σεφ εκείνης της εποχής. Και να φανταστείτε ότι αυτά που συνιστούσαν ήταν για την αυτοκρατορική κουζίνα….

Τι θα έλεγαν λοιπόν για μας που ζητάμε μες το καταχείμωνο, Γενάρη μήνα, να βρούμε καρπούζια και πεπόνια;…και που να ήξεραν ότι εμείς βρίσκουμε…ε ναι, φίλοι μου τα έχουμε καταφέρει μια χαρά…καρπούζι το χειμώνα και κάστανα το καλοκαίρι…αυτό τελικά είναι θαύμα!!! Λέτε;  Εγώ πιστεύω πως θα γούρλωναν τα μάτια τους, θα προσκυνούσαν και θα φώναζαν «πάει χάλασε ο κόσμος»!!!…Μα ναι, μη σας φαίνεται περίεργο….Οι ίδιοι είχαν τόσες πολλές γνώσεις γύρω απ΄την κάθε τροφή, φρούτο, κρέας, βότανα, τα πάντα…

kathe-pragma-3

Τώρα θα μου πείτε γιατί ξεκινώ με τις βυζαντινές συμβουλές και όχι με τις αρχαίες ελληνικές…αυτό δεν είναι του παρόντος…δεν το σχολιάζω…έτσι κι αλλιώς οι βυζαντινές γεύσεις και γνώσεις είχαν σαν βάση τις αρχαίες ελληνικές, αλλά ήταν πως να το πούμε και λίγο ανακατωμένες…έβαλαν στο μπλέντερ όλη τη Μεσόγειο ….έτσι για να υπάρχει ποικιλία στη κουζίνα…θα λέγαμε μια πολυεθνική κουζίνα…που όμως είχε γεύσεις αλλά και ανταλλαγές γνώσεων γύρω απ΄τις τροφές και που ευεργετούν!!! Με κάθε λεπτομέρεια παρακαλώ….επιστήμη ολόκληρη η διατροφή και οι ωφέλειες κάθε τροφής για τον άνθρωπο!!!

Η ημερήσια διατροφή που λέτε, δεν περιλάμβανε μόνο φαγητό και ποτό, αλλά και την ποσότητα, τη συχνότητα και συνταγές…εννοείται πάντα στην εποχή του το καθένα…για να είμαι ακριβής πάντα με τον μήνα.

kathe-pragma-2

Βεβαίως συνιστούσαν και την άθληση του σώματος…όχι που θα γλιτώνατε…το μασάζ, το τι σαπουνάκια και γαλακτώματα αλλά και ποια φάρμακα θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ανάλογα με την εποχή και το κλίμα….Φυσικά και όσα θα ακολουθήσουν είναι ένας γενικός οδηγός που προσαρμοζόταν στον καθένα αναλόγως…

Αυτό ήταν μια μικρή εισαγωγή για το τι σας περιμένει….στο επόμενο θα έχουμε τη διατροφή του πρώτου μήνα του χρόνου του Γενάρη…ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε…

Έπεται συνέχεια…τα καλύτερα έρχονται….

Αρθρογραφεί η Κυριακή Σολωμονίδου, Συνεργάτιδα της AthensTrainers®

litsa

ΠΗΓΗ : ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ (Η κουζίνα της αυτοκρατορίας) Andrew Dalby