Το άγχος και άσκηση στους νέους

Κάθε μήνα λύνουμε τις απορίες σου για θέματα fitness!

Ε:Ο γιος μου είναι 19 ετών και περνάει μια κατάσταση έντονου άγχους, που δεν μπορώ να εξηγήσω.
Σύμφωνα με τη δική σας εμπειρία, πιστεύετε ότι θα μπορούσε η άσκηση να τον βοηθήσει;

Α: Αγαπητή αναγνώστρια, έχω προσωπικά βιώσει μια παρόμοια κατάσταση και με βοήθησε η μητέρα μου που είναι
γυμνάστρια. Στην ηλικία αυτή σιγά-σιγά απομακρυνόμαστε από την οικογένεια μας,έχουμε σεξουαλικές αναζητήσεις, προσπαθούμε να ενταχθούμε κοινωνικά, σκεφτόμαστε το μέλλον και τη ζωή μας ενώ ταυτόχρονα δεχόμαστε απαισιόδοξα και απογοητευτικά μηνύματα από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον λόγω της δύσκολης κατάστασης.

άσκηση

Τα όνειρα και οι προσδοκίες της οικογένειας μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις μας δημιουργούν μεγαλύτερες προσδοκίες και άγχος. Γκρινιάζουμε, μας φταίνε τα πάντα, νιώθουμε κούραση, αδιαφορία αλλά και βαρεμάρα. Ξεκινούν προβλήματα ύπνου, η δυσκολία αναπνοής, το αίσθημα πνιξίματος, η δυσκολία να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα της σχολής μας. Προσπαθώντας να αποκτήσουμε ταυτότητα και να ζήσουμε τα πάντα γρήγορα στο μέγιστο βαθμό, μας οδηγεί τελικά σε ένταση, ίσως και βία, και γενικά μια κατάσταση μόνιμου άγχους που εκφράζεται με διάφορους τρόπους.

Ναι, η γυμναστική βοηθά, όπως βοήθησε κι εμένα. Η άσκηση βοηθάει στο να εκλυθούν ενδορφίνες, οι
φυσικές ορμόνες της χαράς. Η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και η έκκριση χημικών ουσιών στον οργανισμό έχει άμεση επίδραση στη διάθεση μας. Η καλή διάθεση συνδέεται με χημικές ουσίες που εκκρίνονται στον εγκέφαλο και επιδρούν στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Τέτοιες είναι: η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Ο γιος σας μπορεί να διαλέξει ένα άθλημα που να του αρέσει:γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, γυμναστήριο, kick boxing, γιόγκα… οτιδήποτε. Ας ξεκινήσει με φίλους ώστε να ασκούνται όλοι μαζί στο γυμναστήριο, και βέβαια χωρίς ανταγωνισμό. Όσο διαρκεί η άσκηση, αλλά και για αρκετό χρόνο μετά, θα ξεχνά τα θέματα που τον βασανίζουν. Τα θετικά συναισθήματα και η επίτευξη του στόχου με τη γυμναστική αυξάνει επιπλέον την αυτοεκτίμηση. Να ζητήσει από τους γυμναστές του να τον βοηθήσουν με τις αναπνοές. Θα του μάθουν να παίρνει βαθιές, διαφραγματικές αναπνοές.

exercise

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Στρες προτείνει την αναπνοή ως την καλύτερη τεχνική για τη διαχείριση του στρες. Ενεργοποιείται το φυσιολογικό σύστημα χαλάρωσης του οργανισμού και έτσι αποβάλλεται το στρες και η δυσφορία. Καθώς η αναπνοή γίνεται πιο αργή και πιο βαθιά, μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός, πέφτει η πίεση και χαλαρώνουν οι μύες του σώματος. Έρευνες έχουν καταλήξει ότι για τη διαχείριση του άγχους απαιτούνται ασκήσεις εκτελεσμένες με ρυθμική διαφραγματική αναπνοή, με ελάχιστο ανταγωνισμό, να χαρακτηρίζονται από ρυθμικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις και να είναι ελεγχόμενες. Η επαφή με τη φύση είναι εξίσου καταλυτική, όποτε αποδράσεις ή outdoor δραστηριότητες είναι δραστικές και απαραίτητες.

Η κίνηση είναι συνδεδεμένη με τη ζωή …μην το ξεχνάτε! Εξίσου σημαντική είναι και μια σωστή διατροφή, μετά από ένα wellness check up, ώστε να αντιμετωπιστούν ελλείψεις σε βασικές βιταμίνες ή προβλήματα σακχάρου, θυρεοειδούς κ.ά. Και γέλιο… βάλτε χιούμορ στη σχέση σας, γελάστε με κάθε ευκαιρία.

Άγγελος Μάης AthensTrainers® Social Media Manager

Πηγή: Body Magazine