Κάθε πράγμα στον καιρό του…λουτρά και κρέμες για τον μήνα Μάρτη

Πολύ γλυκός και μελωμένος στο φαΐ ο μήνας Μάρτης…από ομορφιές όμως , για να δούμε τι θα δούμε…

Δε ξέρω πως να σας τα πω, πάντως μην ονειρεύεστε πολλά μελώματα! Τα σαπουνάκια παραμένουν τα συγκεκριμένα, δηλαδή από διάλυμα σόδας σε κρασάκι. Ναι, τη συνταγή μην την αλλάξετε, αν σας βγήκαν πολλά σαπούνια…μιλώ γι αυτούς που «πιάστηκαν» να φτιάξουν χειροποίητα…χρησιμοποιείστε τα κι αυτό το μήνα!

Οι κρεμούλες όμως διαφέρουν αγαπημένοι μου φίλοι…Μη πάει ο νους σας σε κρέμες και γαλακτώματα με μέλια και κανελογαρύφαλα. Αυτά ήταν στο μενού, δεν θα τα μπερδέψουμε και στον καλλωπισμό! Έτσι κι αλλιώς με τόσο κανελογαρύφαλο στο φαΐ…για να μην αναφέρω και το πολύ αρωματισμένο κρασί, ο τόπος είχε γεμίσει ασφυχτικά με τέτοιες μυρωδιές και ήθελαν να κάνουν τη διαφορά!

Αλήθεια, τώρα που μιλάμε για κρεμούλες, δεν είχα απαντήσεις και νεότερά σας…. Μη μου πείτε ότι κανείς δεν επιχείρησε έστω μία φορά;  Ή μήπως το επιχειρήσατε κι ακόμη « το φυσάτε και δεν κρυώνει»; Να θεωρήσω ότι εκπλαγήκατε και χάσατε τη λαλιά σας, ειδικά όσοι τολμήσατε μετά το μπάνιο να ασχοληθείτε με εκείνες τις δραστηριότητες…Τι να πω; Το είχα τονίσει, όσοι είναι γενναίοι να πειραματιστούν…Τους υπόλοιπους που δεν προσπάθησαν, τους θεωρώ απ΄τη μια μεριά σώφρονες και προνοητικούς, αλλά απ΄την άλλη, αν δεν ρισκάρει κανείς στη ζωή του δεν θα μάθει τίποτε!!! Κι ο Κολόμβος ρισκάρισε και πήγε τα ταξιδάκια του κι «έβγαλε» ολόκληρη Αμερική…και πόσοι άλλοι που χάρη σε αυτούς η ανθρωπότητα πήγε βήματα εμπρός!!! Θα μου πείτε άλλο αυτοί κι άλλο τώρα τούτο εδώ…Δεν σας κατηγορώ, σας δικαιολογώ και είμαι μαζί σας…δεν είναι πειράματα αυτά….

Ξεχάστηκα και πολυλογώ…στο θέμα μας πάλι. Για το μήνα Μάρτη συνιστούσαν και πάλι έξι λουτρά…αύξηση δεν βλέπω, κολλήσαμε νομίζω. Αφού ο καιρός ζέσταινε δεν θα έπρεπε να κάνουν μπάνιο περισσότερο;…ουδέν σχόλιον…Κι ερχόμαστε στις κρέμες…εδώ έχω μπερδευτεί  λίγο…Οι ειδικοί συμβούλευαν ότι για τα τρία απ΄αυτά τα λουτρά, τις Τρίτες θα έπρεπε να αλείφονται με λαδάκι…κανονικό λαδάκι, μη πάει ο νους σας στο αντιηλιακό…Μύρο και αλόη έπρεπε να τα εξαφανίσουν.

Τα άλλα τρία λουτρά έπρεπε να είναι με νερό τις Παρασκευές. Πολύ μπερδεύεται το θέμα…τι να σκεφτώ; Κάθε Τρίτη και Παρασκευή συνιστούσαν λουτρά; Μα τότε θα έπρεπε να ήταν οχτώ τα λουτρά…Μήπως μια εβδομάδα δεν έκαναν μπάνιο; Α, μάλλον δεν έκαναν μπάνιο μια βδομάδα για να φύγει εκείνη η μυρωδιά. Ποια μυρωδιά; Αυτό σίγουρα θα είναι, γιατί τα αυγά καλά «κρατούν» στις κρέμες και τα γαλακτώματα, ενώ και το κρασί που συνιστούσαν, θα έπρεπε να είναι στο χρώμα του λαδιού κι ελαφριά αρωματισμένο. Οπότε τι να σου κάνει σκέτο το νεράκι;…κι αν θυμάστε το νεράκι είχε κάτι περίεργες οσμές….Δε ξέρω μπερδεύτηκα…

Το πιο ωραίο είναι ότι συμβούλευαν ότι οι «ζωηρούλικες»  δραστηριότητες  έπρεπε να είναι με μέτρο… Ποιο μέτρο; Εγώ θα συμβούλευα καθόλου τέτοιου είδους δραστηριότητες…γιατί στο τέλος τ΄αποτελέσματα καλά δε θα ‘ναι…

Αρκετά ζωηρούλικοι μήνες οι προηγούμενοι , ο Μάρτης  ας είναι χαλαρός και μήνας ξεκούρασης….

Αρθρογραφεί η Κυριακή Σολωμονίδου, Συνεργάτιδα της AthensTrainers®

ΠΗΓΗ : ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ (Η κουζίνα της αυτοκρατορίας) Andrew Dalby