Πιπέρι Καγιέν

 

Δεν είμαι λάτρης των καυτερών γενικά γεύσεων αλλά διαβάζοντας για το  πιπέρι καγιέν στο βιβλίο της Μαρίνας Παντουριά «ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ» έκανα μια μικρή έρευνα και να τι βρήκα… το πιπέρι καγιέν  (cayenne) προέρχεται από τις καυτερές πιπερίτσες τσίλι μετά από ξήρανση. Περιέχει την ενεργή ουσία καψαϊκίνη, που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την καταπολέμηση των πονοκεφάλων και την αποσυμφόρηση της μύτης. Το συναντάμε από τα πανάρχαια χρόνια. Πήρε την ονομασία του από την ομώνυμη περιοχή της Γαλλικής Γουινέας, όπου και καλλιεργήθηκε εντατικά για πρώτη φορά.

Προέρχεται από την κεντρική και νότια Αμερική, από όπου το έφεραν στην Ευρώπη ο Χριστόφορος Κολόμβος και ο Μαγγελάνος, όταν οι γιατροί τους  παρατήρησαν ότι οι γηγενείς το χρησιμοποιούσαν ως αναλγητικό, γενικά για θεραπευτικούς σκοπούς αλλά και ως μπαχαρικό.

Ενώ το κοινό πιπέρι δε θεωρείται τρόφιμο αλλά μπαχαρικό κενό από θρεπτικά συστατικά, το πιπερι καγιέν χαρακτηρίζεται ως υπερτρόφιμο λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά και τις μεγάλες θεραπευτικές ιδιότητές του. Πιο συγκεκριμένα το καγιέν περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα φλαβονοειδή, τη βιταμίνη C και το  β-καροτένιο (δίνει και το κόκκινο χρώμα) που είναι πρόδρομη ένωση της βιταμίνης Α. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, και βιταμίνες Β6, Ε και Κ.

Ο κατάλογος με τις θεραπευτικές ιδιότητες του καγιέν-με δόση βέβαια κάποιας υπερβολής-  είναι ατελείωτος κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι 3.000 ερευνητικές μελέτες είναι καταγεγραμμένες στην διεθνή Βιβλιοθήκη της Ιατρικής.

Ονομάζεται ο “βασιλεύς των βοτάνων” και για του λόγου το αληθές ο φημισμένος θεραπευτής βοτάνων Δρ. Shulze έχει δηλώσει: “Αν μάθετε να χρησιμοποιείτε μόνο ένα βότανο στη ζωή σας, να μάθετε το πιπέρι καγιέν. Είναι πιο ισχυρό από οποιοδήποτε άλλο.” Αλλού,  ο Δρ. Christopher σε κείμενο θεραπείας αναφέρει: “Σε 35 χρόνια πρακτικής, εργασίας και διδασκαλίας, δεν έχω χάσει ποτέ ασθενή από καρδιακή προσβολή σε επίσκεψη στο σπίτι και ο λόγος είναι ότι κάθε φορά που πάω – αν αναπνέει ακόμα – του δίνω ένα φλιτζάνι τσάι καγιέν (ένα κουταλάκι του γλυκού καγιέν σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό) και μέσα σε λίγα λεπτά θα έχει σηκωθεί”.

Ειδικότερα το καγιέν:

  1. Βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και στη λειτουργία της καρδιάς αφού μειώνει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.
  2. Αντιμετωπίζει το έλκος του στομάχου άσχετα αν τα καυτερά μπαχαρικά κατηγορούνται για αυτό
  3. Υπάρχουν ενδείξεις  ακόμη μη επιστημονικά τεκμηριωμένες ότι βοηθάει σε διάφορες μορφές καρκίνου όπως αυτόν του προστάτη
  4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  5. Ρόφημα τσάι με καγιέν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την γρίπη.
  6. Το πιο σημαντικό ακόμη που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε είναι ότι κόβει την όρεξη και με αυτό τον τρόπο καταπολεμά την παχυσαρκία που είναι η μάστιγα του 21ου αιώνα.

Οι πιπεριές τσίλι και το πιπέρι καγιέν αποτελούν όπως φαίνεται ένα διατροφικό θαύμα. Όμως προσοχή! Αν καείτε μη χρησιμοποιήσετε νερό για  να σβήσετε τη φωτιά. Κι αυτό γιατί η καψαϊκίνη είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στις λιπαρές ύλες. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να φάτε βουτυρωμένο ψωμί, γιαούρτι ή να πιείτε αλκοολούχο ποτό που τη διαλύει.

Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer  του συστήματος “AthensTrainers® Ultimate Pilates System®”,General Manager & Owner  της Εταιρείας AthensTrainers®

Πηγές:
www.ivfforums.gr

Παντουριά Μαρίνα “ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ¨”
(Όσοι ενδιαφέρονται για το βιβλίο μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimitrisp20@yahoo.gr)