Βαρβάρα Σολομωνίδου “όταν δημιούργησα την AthensTrainers® δεν είχα plan b”

Aγάπησε από μικρή τον αθλητισμό και τον έκανε επάγγελμα. Έχοντας περάσει σχεδόν από όλα τα στάδια ενασχόλησης με το fitness, η Βαρβάρα Σολομωνίδου μας μιλάει για τον χώρο που αγάπησε και συνεχίζει να «υπηρετεί», τις  εξελίξεις και τις νέες τάσεις και βέβαια για το δημιούργημα της, την AthensTrainers®. Mία εταιρία personal training, που δημιουργήθηκε με αφορμή ένα τραγικό συμβάν στη ζωή της και που σήμερα ανήκει στις πρωτοπόρες του είδους.

1

Q: Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το fitness;

Mε την γυμναστική ασχολούμαι τα τελευταία 35 χρόνια. Ξεκίνησα ως αθλήτρια στίβου στα 200μ., συνέχισα στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ήμουν Aerobic & Fitness Instructor σε γυμναστήρια, στις πρώτες θέσεις σε πανελλήνιους αγώνες αεροβικής γυμναστικής, σε παρουσιάσεις χορογραφιών aerobic και step με δικές μου ομάδες,συμμετείχα σε μεγάλες διοργανώσεις και σε εκπομπές στην τηλεόραση, υπήρξα ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου «Body master» και αθλήτρια σωματοδόμησης (Body building). Τα τελευταία χρόνια συνεχίζω την πορεία μου στον χώρο ως ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας “AthensTrainers®” (μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ευεξίας και αθλητισμού). Φέτος κλείνω 26 χρόνια στο χώρο του Personal Training.

Q: Στα χρόνια που πέρασαν, πως είδες να εξελίσσεται το fitness, τι είδες να αλλάζει στο χώρο;

«Τα πάντα ρεί» και η γυμναστική εξελίχθηκε στα χρόνια που πέρασαν. Tώρα είναι σημαντική η ύπαρξη του διαδικτύου που έφερε και φέρνει τα πάντα στο σπίτι μας, τις γνώσεις άμεσα και απο πολλές πηγές. Όλα είναι πιο εύκολα. Επιλέγουμε τομέα, είδος εκπαίδευσης, επιμορφωτικά σεμινάρια online, εγχειρίδια. Φτάσαμε και στα προχορογραφημένα προγράμματα, με έτοιμη μουσική και υλικό προπόνησης. Μπαίνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφημίζουμε τη δουλειά μας. Τώρα λοιπόν είναι πιο εύκολος ο «δρόμος» αλλά και με τρομερό ανταγωνισμό.

Q: Περνάει κρίση ο χώρος;

Όπως όλα τα επαγγέλματα έτσι κι ο χώρος μας περνάει κρίση. Τα νόμιμα ή παράνομα γυμναστήρια είτε με τη μορφή συλλόγου, αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, εναλλακτικού χώρου κ.λ.π έχουν ξεφυτρώσει σαν «μανιτάρια» παντού.

Q: Οι υπηρεσίες που παρέχονται στους αθλούμενους είναι ικανοποιητικές;

Ό,τι δηλώσουμε είμαστε! Υπάρχουν λοιπόν πολλοί που αυτοαποκαλούνται “personal trainers” με ελάχιστες ή και καθόλου γνώσεις, αλλά με την επίδειξη ενός καλογυμνασμένου σώματος. Η έλλειψη σεβασμού στο αντικείμενο σημαίνει έλλειψη σεβασμού στον γυμναζόμενο.

Q: Τι πρέπει να κάνει κάποιος εργαζόμενος στον χώρο σήμερα-είτε είναι γυμναστής είτε ιδιοκτήτης γυμναστηρίου είτε personal trainer-ώστε να είναι ανταγωνιστικός και να ξεχωρίζει;

Η επιμόρφωση, εξειδίκευση και η συνεχής ενημέρωση είναι σημαντικά όπλα για να ξεχωρίσει ένας γυμναστής. Τις αρετές και τις ηθικές αξίες του χαρακτήρα τις θεωρώ προαπαιτούμενες. Στο θέμα των γυμναστηριούχων έχω μια πολύ ριζοσπαστική άποψη από την εποχή που ήμασταν με το σύζυγο μου ιδιοκτήτες γυμναστηρίου. Θεωρούσαμε από τότε ότι θα έπρεπε τα γυμναστήρια να λειτουργούν με δύο ταχύτητες για να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες που έχουν κατεβάσει τις τιμές σε σημείο μη βιώσιμο και ανταγωνίσιμο για μια μικρή επιχείρηση :

α. Η χρήση των χώρου των μηχανημάτων να έχει μια χαμηλή τιμή με το χρόνο ή το εξάμηνο χωρίς βοήθεια από γυμναστή (εννοείται πως θα υπάρχει τιμολόγηση για μέλη που χρειάζονται πρόγραμμα και βοήθεια από ειδικό).

β. Οι αίθουσες ομαδικών προγραμμάτων να λειτουργούν με χρέωση ανά μάθημα ή και πακέτο μαθημάτων. Στην περίπτωση αυτή η δυναμική είναι αμφίδρομη: ο γυμναστής κρίνεται ανάλογα με τη συμμετοχή στο μάθημά του και ο γυμναστηριούχος θα μπορεί να είναι σωστός στις πληρωμές του αλλά και να είναι ανταγωνιστικός.

Q: Πως προέκυψε η AthensTrainers®;

Ηταν μια ιδέα που ακουγόταν μη πραγματοποιήσιμη αλλά έγινε τελικά πραγματικότητα. Θυμάμαι τον λογιστή που συμβουλεύτηκα πριν την έναρξη της εταιρείας να λέει: «σε συμβουλεύω να την κλείσεις πριν την ξεκινήσεις». Όμως δεν είχα «plan b». Η ξαφνική απώλεια του συζύγου μου και μια υπογραφή με έφεραν αντιμέτωπη με ένα εφιάλτη. Έτσι λοιπόν η ΑthensTrainers ήταν η μόνη μου επιλογή, βασισμένη στις γνώσεις και την πορεία μου στο χώρο.

Q: Ποιές είναι οι δραστηριότητές της;

Η AthensTrainers® είναι μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ευεξίας και αθλητισμού. Είμαστε μια ομάδα από καταξιωμένους personal trainers που με την συνεργασία φυσικοθεραπευτών, διαιτολόγων αλλά και ιατρών δίνουμε εγγύηση για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η εταιρεία μας έχει εξελίξει δικά της συστήματα pilates & yoga κάτω από τα εμπορικά σήματα AthensTrainers® Ultimate Pilates System®, Aerial Pilates & Yoga Line®. Παράλληλα έχει σχεδιάσει, οργανώσει και εξελίξει το πρωτοπόρο σύστημα Speed Power Intensity Training System®, το οποίο είναι μιας εξελιγμένης μορφής Bootcamp. Εξίσου σημαντικό είναι και το «Fit Smiling Kids» με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και την στροφή των μικρών μας φίλων στην άσκηση μέσω του παιχνιδιού.

Q: Είναι ακριβό το personal training;

Απευθυνόμαστε σε όλα τα κοινωνικο-οικονομικά επίπεδα με διαφορετικά σχήματα και προτάσεις ώστε η άσκηση να γίνει τρόπος ζωής κι εμείς το μέσο προς την επίτευξη των στόχων των γυμναζομένων μας.

Q: Ποια είναι η φιλοσοφία της AthensTrainers®;

Σημασία έχει η βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ασκούμενων μας αλλά και η ψυχική και πνευματική υγεία τους. Είμαστε δίπλα τους στην προπόνηση αλλά και τη ζωή τους. Τους γυμνάζουμε και…τους ακούμε! Μπορούμε να τους προσφέρουμε το είδος της γυμναστικής που τους εκφράζει στο χώρο που εκείνοι θέλουν με εξοπλισμό που οι ίδιοι διαθέτουν ή να τους γυμνάσουμε μόνο με το βάρος του σώματός τους χρησιμοποιώντας έπιπλα του σπιτιού, σκαλιά, μπάλες, λάστιχα κ.ά.

Q: Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις στο fitness;

Είναι εμφανής η επιστροφή στην κλασική γυμναστική (λειτουργική προπόνηση). Το ζητούμενο είναι η εκγύμναση σε όλους τους άξονες και σε όλα τα επίπεδα κίνησης. Παραμένει για μένα πάντα ψηλά η προπόνηση με το βάρος του σώματος έχοντας συμπεριλάβει στοιχεία από άλλες μορφές άσκησης.

Q: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Είναι πολύ σημαντικό για μένα να παραμένω πιστή στο επάγγελμα που επέλεξα πολλά χρόνια πριν. Ήδη η AthensTrainers είναι πρωτοπόρος στο χώρο της. Προσπαθώ να δίνω στο επάγγελμα που αγάπησα και αγαπώ τη θέση που του αξίζει στη ζωή των ανθρώπων και στην κοινωνία.

solomonidou 2

Tips για να είμαστε πάντα σε φόρμα

  • Τέρμα οι δικαιολογίες …υπάρχει πάντα χρόνος που μπορείτε να αφιερώσετε στον εαυτό σας.
  • θυμηθείτε ότι για να έχετε ένα σώμα σε φόρμα το 80% είναι θέμα διατροφής και το 20% θέμα άσκησης.
  • Διατηρείστε την ισορροπία των πέντε γευμάτων την ημέρα και πίνετε νερό.
  • Τις «δύσκολες στιγμές» δεν πεινάτε, αλλά διψάτε!
  • Γυμναστείτε 2-3 φορές την εβδομάδα με ένα πρόγραμμα κυκλικής-διαλλειματικής προπόνησης και περπατήστε, τρέξτε, ποδηλατήστε, κολυμπήστε, χορέψτε… κινηθείτε!
  • Συμπεριλάβετε μία ώρα pilates και διατάσεις και μία ώρα yoga την εβδομάδα.
  • Προσοχή στο ποτό. Ένα ποτηράκι κρασί και ανθρακούχο νερό με πάγο και λεμονάκι είναι αρκετό για να μην επιβαρύνετε την σιλουέτα σας.
  • Επιβραβεύστε τον εαυτό σας όταν επιτυγχάνετε στόχους που έχετε θέσει…και φυσικά, γυμναστείτε με την ομάδα μας. Συμβουλευτείτε μας!

 

Συνέντευξη : ΡΑΝΙΑ ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗ

Photo : EΛΕΑΝΝΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ / Dousis Com

Πηγή: fitness & spa τεύχος 49