Μήπως νιώθετε μόνιμη κόπωση?

Η κόπωση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συνολική έλλειψη ενέργειας. Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, έχετε μια γενική αίσθηση ατονίας, έχετε δυσκολίες συγκέντρωσης, νιώθετε εκνευρισμό και υπερευαισθησία στους θορύβους και ο ύπνος δεν σας ξεκουράζει όσο πρέπει, το πρωί. Αν αυτή η κόπωση δεν φεύγει με την ανάπαυση και επιμένει για εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό ο οποίος θα προσπαθήσει να εντοπίσει την αιτία.

κόπωση

Όταν δεν ανευρίσκεται υποκείμενη αιτία, η κόπωση αποδίδεται σε μια κατάσταση που αποκαλείται σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Δεν είναι λίγες οι φορές, ωστόσο, που η κόπωση έχει να κάνει με ανεπαρκή οξυγόνωση. Παρακάτω περιγράφονται τρεις λόγοι που μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε μόνιμη κούραση.

Αναιμία : Η κυκλοφορία του αίματος εφοδιάζει τα κύτταρα μεοξυγόνο και απαραίτητα συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται από τα μιτοχόνδρια των κυττάρων για την παραγωγή ενός μορίου που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) και δίνει ενέργεια στο σώμα.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια φέρουν μια πρωτεΐνη, την αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς. Ακόμη και αν έχετε ικανοποιητικό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να έχει χαμηλή αιμοσφαιρίνη. Ένα κρίσιμο συστατικό για τη δημιουργία των ερυθρών κυττάρων αλλά και τη μεταφορά του οξυγόνου είναι ο σίδηρος. Η πιο συχνή μορφή αναιμίας είναι η σιδηροπενική αναιμία, όταν δηλαδή υπάρχει ανεπάρκεια σιδήρου στη διατροφή ή μειωμένη απορρόφησή του από το σώμα. Αυτό προκαλεί μικρότερη παραγωγή ATP στα μιτοχόνδρια και τελικά κούραση.

Άλλες αιτίες αναιμίας περιλαμβάνουν ανεπάρκεια φολικού οξέος ή βιταμίνης Β12. Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που βοηθά το σώμα να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια. H βιταμίνη Β12 επίσης χρειάζεται για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και άρα εάν για οποιοδήποτε λόγο λείπει από τον οργανισμό το αποτέλεσμα είναι κόπωση.

Η βιταμίνη D έχει επίσης συσχετιστεί με κόπωση.

 

Υπόταση: Άλλη αιτία για την κόπωση μπορεί να είναι ηυπόταση, δηλαδή η χαμηλή αρτηριακή πίεση.  Συστολική πίεση μέχρι 120 mmHg και διαστολική πίεση μέχρι 80 mmHg θεωρούνται φυσιολογικές. Στην υπόταση, η συστολική πίεση βρίσκεται σε επίπεδα κάτω από 100 mmHg και μερικές φορές κάτω από 70 mmHg.

 

Υπόταση σημαίνει ότι το αίμα μπορεί να μην κυκλοφορεί αρκετά καλά και άρα ο οργανισμός να μη λαμβάνει επαρκές οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παρουσιάζουν συχνά υπόταση λόγω απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση και ποικίλων ορμονικών παραγόντων. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση ενώ το νερό ενυδατώνει και προκαλεί αύξηση στην αρτηριακή πίεση. Κόπωση μπορεί να αισθάνεστε και όταν έχετε μόνο ορθοστατική υπόταση. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται στην απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά τη μετάβαση από την καθιστή στην όρθια θέση. Στην ορθοστατική υπόταση παρουσιάζεται μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 20/10 mmHg τα πρώτα τρία λεπτά μετά τη μετάβαση σε όρθια θέση.

Άπνοια ύπνου:  Η συνεχής εξάντληση μπορεί να είναι σημάδι άπνοιας ύπνου. Εάν ροχαλίζετε δυνατά και αισθάνεστε κουρασμένοι όταν ξυπνάτε το πρωί μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται απόσύντομα επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όταν σταματάτε επανειλημμένα να αναπνέετε για μικρά διαστήματα όλη τη νύχτα, αυτό σας κάνει να ξυπνάτε συχνά και επίσης είναι πιο δύσκολο να μπείτε στη φάση REM -τη βαθύτερη φάση του ύπνου. Ως αποτέλεσμα, αισθάνεστε κουρασμένοι την επόμενη μέρα. Άλλα σημάδια της άπνοιας ύπνου περιλαμβάνουν ξύπνημα με ξηροστομία και πονοκέφαλο.

 

Πηγή: vita4you.gr