Tofu: τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Oι περισσότεροι από εσάς πιθανόν να το έχετε ακούσει, ιδιαίτερα εάν προσπαθείτε να μειώσετε το κρέας από τη διατροφή σας ή αν είστε χορτοφάγοι.

Το tofu είναι ένα προϊόν από γάλα σόγιας και παρασκευάζεται όπως το τυρί.

Είναι υγιεινό;

Το tofu είναι ένα από τα τρόφιμα που προκαλεί μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό.

Κάποιοι υποστηρίζουν τα τεράστια οφέλη του για την υγεία, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι είναι γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο και η κατανάλωση του πρέπει να περιορίζεται.

Η άποψη για το εάν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι επιβλαβή για την υγεία είναι ακόμη αμφιλεγόμενη, αλλά οι έρευνες μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να είναι. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για αυτό, απλά επιλέξτε tofu φτιαγμένο από μη γενετικά τροποποιημένα φασόλια σόγιας.

tofu

Πώς να επιλέξετε το σωστό tofu:

Μαλακό :

Έχει μια ήπια, εκλεπτυσμένη γεύση και γαλακτώδης μαλακή υφή καθιστώντας το εξαιρετική εναλλακτική λύση για γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά σε παρασκευές για επιδόρπια, είδη αρτοποιίας ή σε smoothies ως προστιθέμενη πρωτεΐνη.

Μέτριο ή σκληρό :

Έχει πιο σκληρή υφή από το μαλακό. Είναι καλή επιλογή για πιάτα που απαιτούν τσιγάρισμα, για σούπες, σάλτσες και dips.

Πολύ σκληρό/Ξηρό :

Το εξαιρετικά σκληρό tofu διατηρεί περισσότερο το σχήμα του κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αυτό το καθιστά κατάλληλο για τηγανητά, ψητά, ή φαγητά σχάρας, ομελέτες ή οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική επιλογή κρέατος σε γεύματα.

 

Πώς προετοιμάζεται;

Θα χρειαστεί να πιέσετε και να στραγγίσετε το tofu για να μειώσετε το νερό του ώστε να απορροφήσει περισσότερες γεύσεις, ιδιαίτερα όταν το μαρινάρετε, αλλιώς μπορεί να καταλήξει πολύ άγευστο.

Ιδέες για να συμπεριλάβετε το tofu στα γεύματά σας:

  • Tofu μαριναρισμένο με χυμό πορτοκάλι και τσίλι
  • Αντικαταστήστε τη μοτσαρέλα με το tofu σε σαλάτα
  • Χρησιμοποιήστε το μαλακό tofu ως κρεμώδες συστατικό για να κάνετε dips και σερβίρετε με μπαστουνάκια από λαχανικά ή κράκερς
  • Μαρινάρετε με μπαχαρικά ή soya sauce και ψήστε σε σουβλάκι στη σχάρα
  • Αντικαταστήστε τα αυγά με tofu σε  stir-fry ρύζι ή noodles

 

Προσοχή: H κατανάλωση tofu και οποιουδήποτε άλλου προϊόντος σόγιας σε εγκυμονούσες ή άτομα με διαταραχές στο θυρεοειδή αδένα πρέπει να συζητηθεί με τον προσωπικό σας ιατρό και κλινικό διαιτολόγο.

Πηγή: changeeat.com.cy