Ψευδάργυρος: ο φύλακας του ανοσοποιητικού

Ο ψευδάργυρος (Zn) είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό και είναι απαραίτητος για τις βασικές κυτταρικές δραστηριότητες, όπως είναι η ανάπτυξη των κυττάρων, η διαφοροποίηση τους, αλλά και η επιβίωση τους!

Μετά την ανακάλυψη της ανεπάρκειας του ψευδαργύρου στη δεκαετία του 1960, σύντομα έγινε σαφές ότι, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου (Zn) καταστέλλει τόσο την έμφυτη όσο και την προσαρμοστική ανοσοαπόκριση.

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ψευδαργύρου έχουν τεκμηριωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ψευδάργυρος

Μία ισορροπημένη ομοιόσταση του ψευδαργύρου είναι ζωτικής σημασίας, είτε για την άμυνα έναντι των παθογόνων παραγόντων, είτε για την προστασία του ανθρώπινου σώματος από ένα υπερβολικά αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο προκαλεί αυτοάνοσες διαταραχές, χρόνια φλεγμονή ή αλλεργίες.

Από την άποψη αυτή, ο ψευδάργυρος δικαιολογημένα θεωρείται ως ο φύλακας του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς η επαρκής λειτουργία σχεδόν όλων των ανοσοκυττάρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον από την ομοιόσταση του στον οργανισμό.

Έτσι, η επίδραση του ψευδαργύρου στο ανοσοποιητικό σύστημα, στους παράγοντες μεταγραφής, στη διαφοροποίηση και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στη σύνθεση και επιδιόρθωση των DNA και RNA, στην ενεργοποίηση ή αναστολή ενζύμων, στη ρύθμιση της κυτταρικής σηματοδότησης και στη σταθεροποίηση της κυτταρικής δομής και των μεμβρανών, τον καθιστούν σημαντικό για την υγεία.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ.