Μανούλες όλου του κόσμου ενωθείτε!

Μετά την απερίγραπτη χαρά του ερχομού ενός παιδιού οι νέες μητέρες πολλές φορές ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν να επαναφέρουν το σώμα τους στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Λίγο όμως η κοιλίτσα που πετάει , τα παντελόνια που δεν κουμπώνουν και η επιβαρυμένη μέση και πλάτη σίγουρα δεν βοηθούν να το πιστέψουν. Με λίγη υπομονή όμως και με τις κατάλληλες ασκήσεις θα σημειώσουμε και πρόοδο και θα προσφέρουμε ανακούφιση στο σώμα της μητέρας.

Με την αναπνοή της μεθόδου πιλάτες θα επαναφέρουμε τον ορθό κοιλιακό που έχει υποστεί διάσταση λόγω εγκυμοσύνης όπου ο βαθμός της διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Καθόμαστε σε μια καρέκλα η σε μεγάλη μπάλα και τοποθετούμε τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης και τα χέρια στα πλευρά . Εισπνέουμε από τη μύτη νιώθοντας τον αέρα στο θώρακα αποφεύγοντας να φουσκώσουμε την κοιλιά και κατά την εκπνοή τραβάμε τον αφαλό προς τη σπονδυλική στήλη. Φανταζόμαστε ένα φερμουάρ που κλείνει από την ηβική σύμφυση έως το στέρνο. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και τους μύες της πυέλου που έχουν επιβαρυνθεί από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Μπορούμε μα τοποθετήσουμε και μια mini ball ανάμεσα στα πόδια ώστε να ενεργοποιηθούν και οι προσαγωγοί.

Από την ίδια θέση οδηγούμε τα χέρια στην πρόταση με τους ώμους χαλαρούς εισπνέουμε επιμηκύνοντας τη σπονδυλική στήλη και κατά την εκπνοή εκτελούμε οπίσθια κλίση της λεκάνης σα να θέλουμε να μεταφέρουμε τη μπάλα από κάτω μας χωρίς όμως να καμπουριάσουμε. Με την άσκηση αυτή θα ανακουφίσουμε και θα “μαλακώσουμε”/διατείνουμε  την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Μια άσκηση για βελτιώσουμε τη σωματική στάση και να ανακουφιστεί η πλάτη είναι η diamond. Από καθιστή θέση οκλαδόν με κατακόρυφο τον κορμό και τα χέρια ψηλά με λυγισμένους και ανοιχτούς αγκώνες εισπνέουμε και κατά την εκπνοή οδηγούμε τους αγκώνες στο ύψος της μέσης. Πιέζουμε τις ωμοπλάτες μεταξύ τους και οδηγούμε τους ώμους πλάγια και κάτω.

Η αναπνοή σε όλες τις ασκήσεις ακολουθεί τους κανόνες που περιγράψαμε στη αρχή.

Βάσια Χανή, Pilates Instructor του συστήματος AthensTrainers® Ultimate Pilates System®, Συνεργάτης της AthensTrainers®