Διατροφή και Αντιγήρανση

Η γήρανση προκαλείται από τις «ελεύθερες ρίζες» οι οποίες επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού, τα οξειδώνουν με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται ή και να καταστρέφονται.

Η διατροφή ενάντια στη γήρανση ουσιαστικά βασίζεται αφενός στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά και μας κρατούν νέους, αφετέρου στην αποφυγή τροφών που αυξάνουν τη διαδικασία της οξείδωσης.

Ποιες τροφές μας κρατούν νέους

Τα φρούτα περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών βιταμινών (βιταμίνη Α, βιταμίνη C) και φλαβονοειδή τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση

Τα λαχανικά περιέχουν επίσης πληθώρα αντιοξειδωτικών βιταμινών και μάλιστα η τομάτα περιέχει λυκοπένιο που είναι μείζον αντιοξειδωτικό

Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού

Η σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση

Το τσάι περιέχει πολυφαινόλες και ταννίνες οι οποίες συμμετέχουν στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού

Το κόκκινο κρασί είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και συστήνεται η κατανάλωση του μέχρι 2 ποτήρια την ημέρα για τους άρρενες και μέχρι 1 ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες.

Φυσικά το νερό αποτελεί σημαντικό σύμμαχο ενάντια στο γήρας και πρέπει να φροντίζουμε να είμαστε καθημερινά καθημερινά ενυδατωμένοι.

Τέλος η μείωση της καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης κατά 20 – 30 % φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία της γήρανσης.

Ποιες τροφές μας γερνούν γρηγορότερα

Το κορεσμένο λίπος που περιέχεται σε τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα ολόπαχα τυριά, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο και τις μαργαρίνες αφενός επιβαρύνει το καρδιαγγειακό μας σύστημα αφετέρου ενισχύει την οξείδωση στα κύτταρα του οργανισμού.

Η κατανάλωση ζάχαρης θεωρείτε ότι οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης άλλων θρεπτικότερων τροφών και συνεπώς έμμεσα οδηγεί τον οργανισμό σε γρηγορότερη γήρανση.

Tips αντιγήρανσης

  • Τρεφόμαστε σωστά
  • Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας
  • Φροντίζουμε να συμπληρώνουμε 7 – 8 ώρες ύπνου καθημερινά
  • Διακόπτουμε το κάπνισμα
  • Φροντίζουμε να ασκούμαστε καθημερινά

Χριστίνα Μπαλαμώτη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης AthensTrainers®