Κάθε πράγμα στον καιρό του…διατροφή για το μήνα Απρίλιο

Και να σου ο Απρίλης, με τις παπαρούνες και τα χαμομήλια!!! Ο πιο γλυκός μας μήνας! Τώρα που περάσαμε το Μάρτη μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε… «τα καλοπιάσματα» του χρόνου με το καλό, όταν θα κοντοζυγώνει να μας ξανάρθει.

Κι ας έρθουμε στο «ψητό» της υπόθεσης…στο φαΐ. Ψαχνά από αρνάκια απογαλακτισμένα απ΄τη μαμά τους και κατσικάκια γάλακτος! Πολύ καλά μαγειρεμένα, συνοδευόμενα απ΄τους ζωμούς τους, που θα έπρεπε να είναι καρυκευμένοι με νάρδο, φρέσκο κόλιαντρο, λίγο πιπέρι και κνίκο. Το κνίκο υποστήριζαν ότι χαλαρώνει τα έντερα…ε, με τόσα γουρουνόπουλα κι αρνάκια τους προηγούμενους μήνες, νομίζω ήταν καιρός να ηρεμήσουν και λίγο…Τα πουλερικά του Απρίλη είναι τα κοτοπουλάκια, τα κοκόρια, τα λευκά περιστέρια, οι πάπιες και οι χήνες.Μόνο τα ψαχνά τους… ψητά μαζί με τους ζωμούς τους, όχι πολύ πικάντικους και θα έπρεπε να είναι ζεστά αλλά και γλυκά…καταλάβατε, κόκορα κρασάτο μήτε να το σκεφτείτε!!!

Λαβράκια, συάκια, τσιπούρες, φαγκριά, λαπίνες, χάνους, καπόνια, σαυρίδια, μελανούρια και όλα όσα έχουν μαλακό κρέας και λέπια μόνο τηγανητά τον Απρίλη. Οι σάλτσες είναι περιορισμένες αλλά όχι πολύ πικάντικες…τόση σάλτσα που έχετε φάει μέχρι στιγμής, δεν θα είχε αίσιο τέλος!

Ραπανάκια, μέντα, κάππαρη, πιπέρι, βασιλικός, θρούμπι και όλες γενικά οι πικρές γεύσεις δεν συνιστώνται για ένα μήνα σαν κι αυτόν. Αντίθετα τα χρυσολάχανα, ο άνηθος, ο κόλιαντρος και οι «πρασινάδες» οι γλυκές, επιβάλλονται. Το μαρούλι βέβαια συνιστούσαν να είναι αρτυμένο με ξύδι σκυλλιτικό…Το ωραιότερο γι αυτό το μήνα τώρα έρχεται…μπόλικο σκόρδο αυτό το μήνα…σκελίδες σκόρδου βρασμένες με λάδι κι αλάτι…Α, μου φαίνεται πως ο αέρας τον Απρίλη μήνα αντί να μυρίζει παπαρούνες και χαμόμηλα, σκόρδα μύριζε τελικά την εποχή του Βυζαντίου…

Ας συνεχίσουμε όμως με τα όσπρια, που θα έπρεπε να είναι φρέσκα κι όχι ξηρά όπως ακριβώς και τα φρούτα…όλα της εποχής!!!

Το κρασάκι κόκκινο ή λευκό πολύ γλυκό κι αρωματισμένο με μπόλικο γλυκάνισο πάντα με μέτρο αλλά και νερωμένο…ε, ναι αυτό σας το λέω τώρα…το κρασί το έπιναν νερωμένο, σε αναλογία ένα προς ένα…μετά κακόμαθαν και δεν το νέρωναν!!!

Μη κουνηθείτε απ΄τις θέσεις σας….έρχονται τα αφρόλουτρα!!!

Αρθρογραφεί η Κυριακή Σολωμονίδου, Συνεργάτιδα της AthensTrainers®

ΠΗΓΗ : ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ (Η κουζίνα της αυτοκρατορίας) Andrew Dalby