Κάθε πράγμα στον καιρό του…λουτρά και κρέμες για το μήνα Απρίλιο

Μπόλικα λοιπόν τ΄αρώματα του Απρίλη! Αρώματα για εύοσμες και βαθιές εισπνοές συνιστούσαν γι΄αυτό το μήνα. Και να οι βιολέτες και τα τριαντάφυλλα και να τα κρίνα και τ΄άγρια χαμόμηλα κι ότι αρωματικό λουλούδι άνθιζε τον Απρίλη! Ναι ναι, πάρτε βαθιές εισπνοές με αυτά…να «γλυκάνουν» τα εσώψυχά σας αλλά και τα μουτράκια σας, να νιώσετε ανάλαφροι, γεμάτοι ευεξία, ηρεμία, «μια ευτυχία» δηλαδή! Αν δεν σας φτάνουν μόνο αυτά τα αρώματα, εισπνεύστε ροδέλαιο και άρωμα μόσχου. Πάρτε ένα μπουκαλάκι και ξεκινήστε, ένα, δύο,…κι όπου σας βγάλει!!! Διαλογισμό με αρώματα…φανταστείτε το, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα! Οι σωστές εισπνοές κάνουν καλό…τώρα τι καλό θα κάνουν με τόσο καυσαέριο στον αέρα, αυτό είναι άλλο θέμα, δεν το συζητάμε.

Ας σοβαρευτούμε όμως…ήρθε η ώρα για τα λουτρά! Ω ναι, τα λουτρά επιτέλους γίνονται οχτώ…Πάρτε σαπουνάκι, γαλακτώματα και κρεμούλες κι ετοιμαστείτε για «μπλουμ» με τρεις κουβάδες νερό…τα λουτρά μπορεί να αυξήθηκαν, όχι όμως οι κουβάδες με το νερό.Γι αυτό το μήνα όμως συνιστούσαν γαλλικό σαπουνάκι…

Οι κρεμούλες και τα γαλακτώματα όμως παρέμεναν τα ίδια. Όλα λοιπόν με την ίδια διαδικασία, τα ίδια καλά κι αγνά υλικά…σωστή ιεροτελεστία με λίγα λόγια… Μόνο μια φορά αυτό το μήνα θα έπρεπε να αλείφονται με γαλάκτωμα χωρίς αλόη! Αυτή η κρέμα θα έπρεπε να περιέχει μόσχο, τρεις κρόκους αυγών και έλαιο τριαντάφυλλου.

Παρόλα αυτά θα σας στενοχωρήσω αλλά οι ειδήμονες της εποχής συνιστούσαν και τις «ζωηράδες» με μέτρο…κι επέμεναν σ΄αυτό! Ε, απ΄τη μια μεριά ο Απρίλης είναι ο μήνας που γιορτάζουμε το Πάσχα…οπότε έχουμε νηστεία γενικώς…κι απ΄την άλλη μεριά κυκλοφορούσε άπλετο άρωμα σκόρδου…μάλλον επίτηδες συνιστούσαν μπόλικο το σκόρδο αυτό το μήνα… Βέβαια, έτσι εξηγείται…φαίνεται ότι ήταν πολύ «ζωηροί»….δε μαζεύονταν με τίποτε, οπότε το σκορδάκι ήταν πολύ δραστική λύση!!!

Έρχονται τα καλύτερα… «εισβάλλει ο Μάης»….γι΄αυτό παραμείνετε στις θέσεις σας!!!!!!!!

Αρθρογραφεί η Κυριακή Σολωμονίδου, Συνεργάτιδα της AthensTrainers®

ΠΗΓΗ : ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ (Η κουζίνα της αυτοκρατορίας) Andrew Dalby