Πώς θα… ξυπνήσουμε τον μεταβολισμό μας

Με σύμμαχο το λεμόνι, τις καυτερές πιπεριές…

Γνωρίζουμε πόσο καλό μας κάνει το νερό με λεμόνι το πρωί μόλις ξυπνήσουμε γιατί το λεμόνι περιέχει βιταμίνη C και σντιοξειδωτικά και αποτελεί ισχυρό λιποδιαλυτικο έτσι λοιπόν πίνοντας κάθε πρωί 2-3 ποτήρια νερό με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού αρχίζουμε τη μέρα μας με ενισχυμένη ενυδάτωση, ενεργοποιούμε το πεπτικό μας σύστημα, αντιμετωπίζουμε τυχόν προβλήματα δυσκοιλιότητας και ρίχνουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Χρησιμοποιούμε λοιπόν το λεμόνι όχι  μόνο στο νερό αλλά και στο φαγητό μας γιατί ξυπνάει τον μεταβολισμό μας δηλαδή τη σειρά από χημικές αντιδράσεις με τις οποίες διασπώνται οι τροφές που καταναλώνουμε σε πιο απλές δομές παράγοντας την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Ενεργοποιώντας λοιπόν τον μεταβολισμό μας το σώμα μας καίει θερμίδες με μεγαλύτερη ταχύτητα έτσι χάνουμε πιο εύκολα βάρος. Σε συνδυασμό βέβαια μιας ισορροπημένης διατροφής με σωματική άσκηση.

metavolism-1

Αλλά και η καψαικίνη, μια ουσία που βρίσκεται στη καυτερή πιπεριά (chili) και στο πιπέρι καγιέν έχει επίσης συνδεθεί με την ενίσχυση των καύσεων επειδή μπορεί να ενισχύσει την οξείδωση του λίπους στον λιπώδη ιστό και να οδηγήσει σε μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Red Hot Chili Peppers with herbs and spices over wooden background - cooking or spicy food concept

Άλλη μια αγαπημένη τροφή του μεταβολισμού μας είναι ο χυλός βρώμης με ξηρούς καρπούς ή φρούτα για πρωινό. Με πολλές φυτικές ίνες και την ικανότητα ν’απελευθερώνει αργά τη γλυκόζη στο αίμα.

metavolism-3

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού καύσης του λίπους και αυτό χάρη στις κατεχίνες που επιδρούν στη διαδικασία της λιπόλυσης.

Πολλή ισχυρή στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού είναι και η κανέλα που όχι μόνο δρα κατά της συσσώρευσης του λίπους αλλά και συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης.

green-tea-and-cinnamon

Αρθρογραφεί η CHRIS, συνεργάτιδα της AthensTrainers®

Πηγή:Κ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ