Τι και αν έχει κρύο

Κρύο, κρύο, κρύο….τι γίνεται αυτές τις μέρες θα βγούμε για προπόνηση???Για πολλούς από εμάς η προπόνηση τις μέρες με χαμηλή θερμοκρασία είναι ένα είδος πρόκλησης…ένα στοίχημα με τον εαυτό μας… που λέει : ” η προπόνηση μου θα γίνει…!!!”

kryo

Και ναι σωστά το σκεφτόμαστε…Θα γίνει!!! Είναι όμως ασφαλές για την υγεία μας???

Στο κρύο ο κύριος στόχος κατά την διάρκεια της άσκησης είναι να διατηρήσετε την θερμοκρασία του σώματος σας ώστε να αποφύγετε την υποθερμία και να προστατέψετε τα γυμνά σημεία του σώματος σας ( χέρια, μύτη, αυτιά, λαιμός κ.τ.λ.) από τυχόν κρυοπαγήματα. Η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος για τους ενήλικες κυμαίνεται  από 36,8 ως 37,2 βαθμούς κελσίου. Όταν αυτή μειωθεί κάτω από τους 35 βαθμούς κελσίου τότε αρχίζει το σώμα να έρχεται σε κατάσταση υποθερμίας.

Η κατάλληλη ένδυση είναι το μυστικό για να γυμναστείτε  στο κρύο και τον αέρα με ασφάλεια. Έχετε  ακούσει την έκφραση ντύσου σαν κρεμμύδι? Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε…. Το ντύσιμο σας θα γίνει σε στρώσεις. Φορέστε ελαφριά ρούχα σε πολλά στρώματα παρά ένα βαρύ μόνο ρούχο.

Το ρούχο που βρίσκεται πιο κοντά στο σώμα πρέπει να βοηθάει στην μεταφορά του ίδρωτα από το σώμα μας σε ένα δεύτερο περισσότερο απορροφητικό ρούχο. Είναι σημαντικό όταν η άσκηση γίνεται σε ψυχρό περιβάλλον να παραμένεις στεγνός. Την αγωγιμότητα αυτή την προσφέρουν αθλητικά ρούχα που είναι φτιαγμένα για παράδειγμα από υφάσματα με πολυπροπυλένιο, καπιλένιο, νάιλον κ.α. …γνωστά ως Dry Fit.

Το αντιανεμικό και ταυτόχρονα αδιάβροχο είναι απαραίτητο προκειμένου να εμποδίσει τον αέρα να μειώσει την θερμοκρασία του σώματος ή σε περίπτωση βροχής να περιορίσει την υγρασία να έρθει σε επαφή με το σώμα μας.

kryo 2

Επίσης πρέπει να είναι ελαφρύ ώστε να μην προκαλεί έντονη εφίδρωση και να είναι φτιαγμένο από πορώδες υλικό για να επιτρέπει την απελευθέρωση της θερμότητας από το σώμα.

Για τα πόδια μία βαμβακερή φόρμα και ανάλογα το κρύο είναι ωφέλiμα  και τα ισοθερμικά κολάν και κάλτσες. Αν το έδαφος έχει νερά τα υποδήματα να είναι αντιολισθητικά αδιάβροχα τύπου Goretex.

Προστατέψτε τα χέρια, μύτη, αυτιά το λαιμό σας φορώντας γάντια, σκουφί και κάποιο προστατευτικό λαιμού. Τις κρύες μέρες χάνεται μεγάλη ποσότητα θερμότητας από το κεφάλι. Ένα πολύ καλό αξεσουάρ για να προστατέψετε το λαιμό, το πρόσωπο και το κεφάλι  σας  είναι το πολυμορφικό προστατευτικό Trooper.  Με την πολυποίκιλη χρήση του μπορείτε να καλύψετε όλα τα ευαίσθητα σημεία. Θα βοηθούσε βέβαια και η χρήση βαζελίνης σε χέρια, μύτη, χείλια και μάγουλα η οποία αποτρέπει τον ερεθισμό και το σκάσιμο του δέρματος.

hqdefault

Λοιπόν έξυπνα και η προπόνηση ξεκινάει….!!!

Γρηγόρης Δόγκας, Personal Trainer, Εισηγητής Σεμιναρίων, Συνεργάτης AthensTrainers®

dogas