Κάθε πράγμα στον καιρό του…διατροφή και κρέμες για το Νοέμβριο

Κι αισίως έχουμε φτάσει στο

Νοέμβριο. Πλησιάζουμε στις κρύες ημέρες του χειμώνα… Για να δούμε οι ειδήμονες της Βυζαντινής εποχής τι μας συμβουλεύουν για αυτό το μήνα. Κι ας ξεκινήσουμε…

Πρώτα ας ξεκινήσουμε με το κρέας…εδώ, μας συνιστούν να μην κάνουμε «όρεξη»για ελαφάκια, αγριόχοιρους και αγριοκάτσικα….μάλιστα, λες και τα βρίσκουμε σήμερα σε πληθώρα τα κακόμοιρα…είδη υπό εξαφάνιση κοντεύουν να γίνουν…και συνεχίζω…ούτε κατσικάκια…θυμηθείτε, δεν είναι περίοδος του Πάσχα… Αντιλαμβάνεστε τι ζώα κυκλοφορούσαν ανέμελα τότε στα ελληνικά δάση;….κι όχι μόνο αυτό….κυκλοφορούσαν σε μεγάλα κοπάδια….ενώ τώρα, τα κυνηγάς με το «ντουφέκι»….μωρέ με το «ντουφέκι» δεν τα κυνηγάς γιατί τα προστατεύει ο νόμος….βλέπετε που φτάσαμε με τη λαιμαργία μας;….δεν αφήσαμε τίποτα να κινείται στα δάση…τι σου είναι ο άνθρωπος…αχόρταγος βρε παιδί μου…και που είμαστε ακόμη…σε λίγο θα ψάχνουμε και τις κότες….

Κι ας επανέλθω…τα υπόλοιπα κρέατα επιτρέπονται όπως κι αυτά του γάλακτος αλλά και όλα τα πουλερικά. Όλα καλά βρασμένα, ιδιαίτερα το ψαχνό τους, σερβιρισμένα ζεστά και με μπόλικα μπαχαρικά και μυρωδικά. Όσο πιο δυνατά στη γεύση και το άρωμα, τόσο πιο καλά γι αυτό το μήνα! Το έχει ανάγκη η εποχή…να ζεσταθεί το σώμα, γιατί όπως ανέφερα και παραπάνω «ανοίξαμε τις πόρτες στο χειμώνα»….γι αυτό προετοιμαστείτε….

Από ψαράκια τώρα, για όσους είναι λάτρεις τους, μπορείτε να φάτε τα πάντα εκτός από τα άλεπα, τις λάμπραινες και τους κωβιούς.

Οι μολόχες και τα πράσα «παίρνουν την πρωτιά» αυτό το μήνα όπως και όλες οι ξηρές τροφές. Μπορείτε όμως που και που να δοκιμάσετε και τη σούπα από μοσχοσίταρο…

Το κρασάκι δε λείπει…αλοίμονο! Έτσι για να ζεσταθεί το σώμα και η ψυχή…προτιμήστε παλαιά κι ελαφριά αρωματικά κρασιά κι «άντε στην υγειά σας»!…. «Οίνος ευφραίνει καρδίας»! Θα το χρειαστείτε, πιστέψτε με…

Κι ας έρθουμε και στα λουτρά….εδώ «χαλάει η συνταγή»….ούτε κατά διάνοια…δύο κι αν είναι άκρως απαραίτητο….μάλλον φταίει το ότι δεν είχαν τότε θερμαντικά σώματα, ούτε μπανιέρες, μάλλον ήταν πιο κρύος ο Νοέμβρης τότε….δεν εξηγείται διαφορετικά….απ΄ότι καταλαβαίνετε ούτε γαλακτώματα, χρίσματα και κρεμούλες…εδώ γελάμε….τι κρεμούλες με τόση απλυσιά; Κι απ΄την άλλη μεριά να παροτρύνουν και να συνιστούν πολλές «ζωηράδες»;….εδώ είναι που χρειάζεται το κρασάκι…να πίνεις για να μη ξέρεις τι σου γίνεται…μάλλον δεν υπήρχε άλλος τρόπος να ζεσταθούν, οπότε συνιστούσαν «ζωηράδες» για να ανάψουν τα αίματα….αν προσθέσετε και το κρασί…το αποτέλεσμα σωστό πυρανάλωμα…έκαναν οικονομία και στα ξύλα οι βυζαντινοί πρόγονοί μας… Πάντως εσείς μην το σκεφτείτε καν να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές…σε καλό δε θα σας βγουν…

Κι έπεται συνέχεια στο επόμενο επεισόδιο…μπορεί να έρθουν τα καλύτερα μαζί με τον Δεκέμβριο και τα  Χριστούγεννα…γι αυτό μείνετε μαζί μας!!!

Κυριακή Σολωμονίδου, Pilates Instructor, Fit Smiling Kids Administrative Manager, Συνεργάτιδα της AthensTrainers®

ΠΗΓΗ :  «ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ» Η κουζίνα της αυτοκρατορίας του Andrew Dalby.