Πάγος απαραίτητα μετά από κάθε τραυματισμό: μύθος ή πραγματικότητα?

Μια από τις πιο συνηθισμένες απορίες των ασθενών-αθλητών μας είναι…. «πόση ώρα να βάζω πάγο μετά από μια θλάση ή τραυματισμό; πόσες φορές την ημέρα;» Και πολλές άλλες ‘εύλογες’ απορίες διότι εδώ και αρκετές δεκαετίες ήταν η πλέον ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση μετά από κάθε τραυματισμό. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή…. Αμέσως μετά από κάθε τραυματισμό έχουμε αθρόα εκροή άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού πράγμα που σημαίνει μεγάλη συγκέντρωση αίματος. Ο πάγος όπως ήδη γνωρίζουμε προκαλεί αγγειοσύσπαση άρα είναι γεγονός ότι μειώνεται η εκροή αίματος. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ΑΜΕΣΩΣ μετά από τον τραυματισμό είναι όντως απαραίτητη η χρήση του πάγου η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15’. Επίσης ο πάγος θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο για τις πρώτες 48 ώρες μετά από τον τραυματισμό κάθε 4 ώρες.

 

Από την τρίτη ημέρα και μετά θα πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα η χρήση θερμών επιθεμάτων. Η στοχευόμενη αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως σκοπό την αύξηση της αιματικής ροής προς την τραυματισμένη περιοχή με απώτερο σκοπό την μεταφορά καθαρού αίματος και την απομάκρυνση του βρώμικου. Αυτό βοηθά στην θρέψη και στην αποκατάσταση του τραυματισμού καθώς επίσης και στην χαλάρωση των μυών πέριξ του τραυματισμού. Η χρήση των θερμών επιθεμάτων θα πρέπει να γίνεται για 20’ 4 με 5 φορές ανά ημέρα.

Επειδή οι υπό τραυματισμό περιοχές είναι ευαίσθητες άρα και πιο ευάλωτες στο να ξανά αιμορραγήσουν θα πρέπει αμέσως μετά τα ζεστά επιθέματα να εφαρμόζετε ψυχρά για 5’. Αυτή η εναλλαγή θερμών και ψυχρών επιθεμάτων θα πρέπει να γίνεται από την 3 ημέρα έως και την 7 ημέρα. Από την 7 ημέρα και μετά τα ψυχρά επιθέματα δεν έχουν κανένα όφελος στην αποκατάσταση του τραυματισμού. Πριν από κάθε σας απόφαση μην διστάσετε να συμβουλευτείτε το φυσιοθεραπευτή σας. Οι οδηγίες αυτές θα πρέπει κάποιες φορές να εξατομικεύονται ανάλογα με το είδος του τραυματισμού.

Νίκος Φουφόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, P.T.,MSc