Cool Yoga: Tadasana

Δροσίσου από μέσα προς τα έξω.

Χρόνια πριν οι yogi ανακάλυψαν μια δροσερή πρακτική της Pranayama, που μπορεί να σε καταπραΰνει στον χρόνο που χρειάζεται για να πιεις ένα ποτήρι νερό.

Βαθιά στα Ιμαλάια, οι αρχαίοι σοφοί παρατήρησαν και μιμήθηκαν τον κόσμο γύρω τους σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσουν στο σώμα, στην αναπνοή και στο μυαλό. Παρατήρησαν την καμπύλη χαμηλά του ράμφους των πτηνών, το «ξετύλιγμα» ενός νέου πράσινου φύλλου και τον ήχο της κόμπρας, και μέσα από σχήματα και ήχους
δημιούργησαν μια πρακτική που ονομάζεται Sitali (η ψυχρή αναπνοή).
Σε αυτή την Pranayama, η εισπνοή υγραίνεται καθώς περνά μέσα από την καμπύλη της γλώσσας (που περιγράφεται εναλλακτικά ως ράμφος πουλιών και ένα φύλλο που ξετυλίγεται), έτσι ώστε να «πίνεις» αέρα κορεσμένο με νερό.
Η πρακτική Sitali δροσίζει το σώμα, προσθέτει υγρασία στο σύστημα και καταπραΰνει μια ανισορροπία της pitta.

Σύμφωνα με την Αγιουβερδική Ιατρική, η pitta αντιπροσωπεύει τον μεταβολισμό. Η ανισορροπία αυτής χαρακτηρίζεται από αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ερυθρότητα και αίσθηση καψίματος.
Εκτός από τη συνειδητοποίηση της αναπνοής, η πρακτική αυτή λέγεται ότι ηρεμεί την πείνα και τη δίψα και
καλλιεργεί μια αγάπη για τη μοναξιά. Μειώνει την κόπωση, την κακή αναπνοή, τους πυρετούς και την υψηλή
αρτηριακή πίεση.

Οι πρακτικές Sitali και Sitkari χαμηλώνουν τη θερμοκρασία του σώματος, γι’ αυτό και τις χρησιμοποιείς μόνο το καλοκαίρι ή σε ζεστές περιόδους, μετά από μια πολύ εξαντλητική asana ή μετά από μια πρακτική Pranayama, που ανεβάζει θερμοκρασία όπως η Bhastrika.

 

TADASANA/MOUNTAIN POSE

yoga
Είναι μια asana σε όρθια θέση και αποτελεί τη βάση για τις υπόλοιπες στάσεις. Ενεργοποίησε τους μηρούς, τις ποδικές καμάρες, μάκρυνε τον κόκκυγα προς το έδαφος και οδήγησε την ηβική σύμφυση προς τον ομφαλό. Νιώσε μια λευκή ενέργεια να διαπερνά όλο το σώμα σου από τα πέλματα, μέσα από τους μηρούς, τη λεκάνη, τη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι.
Μείνε στη θέση αυτή για 10”- 20”.

 

Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer του συστήματος “AthensTrainers® Ultimate Pilates System®”, Member Pilates Method Alliance (PMA), Member of European Lifestyle Medicine Organization (ELMO), DNAFit® Certified Trainer, General Manager & Owner της Εταιρείας AthensTrainers®

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΟΝΤΕΛΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΑΚΑΡΑ, YOGA INSTRUCTOR, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ATHENSTRAINERS®
YOGA MAT: NIYAMAS MAT

ΠΗΓΗ: BODY MAGAZINE, ΤΕΥΧΟΣ 51