Το ελαιόλαδο στην καθημερινή διατροφή

Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία κάθε οργανισμού.

Η ωφέλιμη δράση του ελαιολάδου οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση με αποτέλεσμα να λειτουργούν συνδυαστικά και να περιορίζουν αποτελεσματικά την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και θωρακίζοντας την καρδιά και τα αγγεία!

ελαιόλαδο

Έτσι, το «υγρό» χρυσάφι, όπως συνήθιζε να αναφέρει και ο Όμηρος ξεχειλίζει από πληθώρα θρεπτικών συστατικών:

Τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε)
Φαινόλες
Σκουαλένιο
Αρωματικές ενώσεις
Φυτοστερόλες
Ολευρωπαΐνη

Μετά από πολλές επιστημονικές μελέτες, έχει πλέον αποδειχθεί ότι το ελαιόλαδο αποτελεί πολύτιμο συστατικό και ισχυρότατο όπλο έναντι χρόνιων νοσημάτων και συμβάλλει:

Στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο αίμα
Στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε «καλή» χοληστερίνη (HDL)
Στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στην προστασία του οργανισμού από τη στεφανιαία νόσο λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει
Στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό
Στο σωστό μεταβολισμό των διαβητικών και κατά συνέπεια στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου
Στην καλή λειτουργία του εντέρου
Στη θεραπεία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη
Στη μείωση των γαστρικών υγρών
Στην πρόληψη του καρκίνου
Ενώ τέλος… αναζωογονεί το δέρμα!

Η χρήση ελαιολάδου συστήνεται ιδιαίτερα στη μαγειρική, λόγω της αυξημένης αντοχής του σε υψηλές θερμοκρασίες (170oC).

Ωστόσο, δε θα πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι ενώ το ελαιόλαδο προάγει την υγεία και την ευεξία, η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο λόγω του αυξημένου θερμιδικού περιεχομένου του (1 κουταλιά της σούπας περιέχει 135 θερμίδες). Καθημερινά, συστήνεται στο πλαίσιο της ισορροπημένης διατροφής η κατανάλωση 2-3 κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο (μία στη μερίδα του φαγητού μας και μία σε κάθε σαλάτα).

Τέλος, είναι σημαντικό να επιλέγουμε προϊόντα τα οποία στα συστατικά τους περιέχουν ελαιόλαδο και όχι trans λιπαρά καθώς και προϊόντα που είναι μαγειρεμένα με ελαιόλαδο.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ.