Υγεία στους ηλικιωμένους με T-BOW®

Το T-BOW® με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του («τόξο/καμπύλη» με σταθερή-ασταθή κυρτή επιφάνεια και ασταθή κοίλη επιφάνεια, στιβαρό αλλά με πολύ υψηλή αντιδραστικότητα στις πιο λεπτές κινήσεις, στενές πλευρές για ακριβή στήριξη και πλευρικές οπές για τοποθέτηση ελαστικών ιμάντων) επιτρέπει μια πληθώρα ασκήσεων εξιδεικευμένων για την υγεία των ηλικιωμένων.

Εκτός από τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος και των αρθρώσεων, η δύναμη για έλεγχο της σωματικής στάσης και η βελτίωση του συντονισμού για την επίτευξη μεγαλύτερης ασφάλειας σε καταστάσεις ισορροπίας και ανισορροπίας είναι σημαντικά κριτήρια υγείας στην 3η ηλικία και μπορούν να ενισχυθούν με το T-BOW®, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ομαδικές δραστηριότητες, ενθαρρύνοντας επίσης την κοινωνική ζωή.

Βελτιστοποίηση στατικής και δυναμικής ισορροπίας

Η σταθερή θέση του T-BOW® με την κυρτή επιφάνειά του επιτρέπει πλήθος επιλογών στήριξης για πέλματα, γόνατα, χέρια και πήχεις, κινήσεις πάνω-κάτω και μικρά άλματα υιοθετώντας μια μεγάλη ποικιλία στατικών και δυναμικών στάσεων.

Η ασταθής θέση του T-BOW® επιτρέπει ισορροπίες υψηλής αντιδραστικότητας σε στηρίξεις άκρων ποδιών και χεριών, γεγονός που εκτός της βελτιστοποίηση της στατικής-δυναμικής ισορροπίας διεγείρει και τις προσαρμογές της σωματικής στάσης. Οι ισορροπίες με στήριξη των ποδιών στις πλάγιες άκρες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση του αμφίπλευρου ελέγχου των μυών του ποδιού και ταυτόχρονα τη σταθεροποίηση με υψηλή ευαισθησία όλων των μυών που διατηρούν το λειτουργικό διαμήκη άξονα του ποδιού, χάρη στη λειτουργική περιστροφή από το άκρο πόδι στο ισχίο που επιβάλλεται από αυτή την ταλάντευση στα πλάγιες άκρες του T-BOW®.

 

Η χρήση των ελαστικών ιμάντων/ T-Bands στα χέρια παρέχουν αντιδραστικότητα και σταθεροποίηση σε ολόκληρη την ωμική ζώνη.

Το T-BOW® επιτρέπει στηρίξεις χεριών στην κυρτή επιφάνεια ή στις πλευρικές άκρες του που μειώνουν σημαντικά την καταπόνηση των καρπών.

Η προπόνηση με ποικίλες και ασταθείς πλατφόρμες βελτιώνει το επίπεδο των αντανακλαστικών του νευρομυϊκού συστήματος των ηλικιωμένων, γεγονός που αποτελεί έναν πολύ καθοριστικό παράγοντα για τον έλεγχο της σωματικής στάσης και την ισορροπία.

Με αυτού του είδους προπόνησης, θα βελτιωθεί ο έλεγχος της καθημερινότητας και θα μειωθεί ο κίνδυνος πτώσεων.

Βελτιστοποίηση της δύναμης και του ελέγχου της στάσης

Η κυρτή επιφάνεια του T-BOW® σε σταθερή θέση επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος κίνησης της σπονδυλικής στήλης σε συνδυασμό με μια σταθερή ανατομική υποστήριξη που επιτρέπει την καλύτερη «τοποθέτηση» του κορμού. Έτσι επιτυγχάνεται η ενίσχυση των μυών του κορμού (εμπρός, οπίσθια και πλάγια πλευρά σώματος) καθολικά και τμηματικά μαζί ένα πολύ ικανοποιητικό-υγιές εύρος κίνησης και με υψηλή ακρίβεια.

Η κινήσεις στην ασταθή επιφάνεια (δεξιά-αριστερά ή μπροστά-πίσω) με το υψηλό επίπεδο αντιδραστικότητας που επιτρέπει το T-BOW®, με δυνατότητα ασύμμετρων ελεύθερων φορτίων, είναι ιδανική για την ενίσχυση της σταθερότητας της πλάτης και της σταθεροποίησης των αρθρώσεων (εν των βάθει μυών).

Έτσι λοιπόν, με το T-BOW® μπορείτε να σχεδιάσετε ασκήσεις ενδυνάμωσης για όλους τους μύες του σώματος, από πολύ εξιδεικευμένες ασκήσεις έως πιο καθολικές, σε σταθερές και ασφαλείς σε αντιδραστικότητα συνθήκες ισορροπίας.

Η χρήση των ελαστικών ιμάντων/T-Bands θα επιτρέψει μια ποικιλία συσπάσεων και ταυτόχρονα αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για τον τμηματικό και καθολικό έλεγχο της σωματικής στάσης.

Βελτιστοποίηση ευλυγισίας

Η κυρτή επιφάνεια του T-BOW®, τόσο σε σταθερή όσο και ασταθή κατάσταση, βελτιστοποιεί την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης με εξαιρετικό τρόπο, επιτρέποντας μεγαλύτερο εύρος κίνησης, από ότι θα επέτρεπε μια επίπεδη επιφάνεια.

Το κάθισμα στο T-BOW® δίνει τη δυνατότητα να ανυψωθεί το ισχίο και να διευκολυνθεί η κινητικότητα των αρθρώσεων και η διάταση των μυών του ισχίου και των ποδιών. Οι μύες της γάμπας και του ποδιού μπορούν να διαταθούν αποτελεσματικά και άνετα εκμεταλλευόμενοι την καμπυλότητα του T-BOW®.

Βελτιστοποίηση της διάθεσης

Το T-BOW® επιτρέπει κοινές κινήσεις σε πλάγιο ή προσθιοπίσθιο επίπεδο (κινήσεις μπροστά-πίσω ή δεξιά-αριστερά) και μίνι ομαδικά παιχνίδια που βελτιώνουν τη συναισθηματική κατάσταση και ενισχύουν το αίσθημα αμοιβαίας βοήθειας και συνεργασίας των ηλικιωμένων, μια θεμελιώδη πτυχή της ολιστικής υγείας τους.

 

by Joaquim Reverter-Masià, Dani Picó-Benet and David Ribera-Nebot

Source: www.t-bow.net