Πηγαίνω γυμναστήριο αλλά δεν έχω πρόοδο. Γιατί?

Αναγνωστήρια του thebody.gr, παρόλο που πηγαίνει στο γυμναστήριο, πιστεύει πώς δεν υπάρχει πρόοδος. Αναρωτιέται τι συμβαίνει . Ο Γρηγόρης Δόγκας, συνεργάτης της AthensTrainers ®, απαντά.

Εδώ και αρκετό καιρό πηγαίνω στο γυμναστήριο και αθλούμαι. Τον πρώτο καιρό έβλεπα γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα, όμως τους τελευταίους μήνες αισθάνομαι ότι δεν έχω κάποια ιδιαίτερη πρόοδο. Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό?

Αγαπητή φίλη,

Να σε πληροφορήσω καταρχάς ότι αν είσαι αρχάρια, με την έναρξη κάποιας αθλητικής δραστηριότητας έχεις άμεσες και εμφανείς προσαρμογές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν όμως φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο, τότε όλα κρίνονται στη λεπτομέρεια. Συνεχίζεις να δυναμώνεις, βελτιώνεις την αντοχή σου, μειώνεις το σωματικό σου βάρος αλλά με πιο αργούς ρυθμούς… έτσι λειτουργεί ο οργανισμός σου.

Αν όμως δεν βρίσκεσαι στη μεταβατική αυτή φάση και πραγματικά αισθάνεσαι ότι έχεις κολλήσει, ίσως έχεις φτάσει σε κατάσταση πλατό (plateau). Τι σημαίνει αυτό; Πλατό στην άσκηση ορίζεται το σημείο που σταματάει η πρόοδος, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεις να ακολουθείς πιστά το πρόγραμμα σου.

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να εξετάσεις και να αναδιαμορφώσεις τις τρεις βασικές παραμέτρους, οι οποίες είναι το κλειδί για την επανεκκίνηση του οργανισμού σου:

Το πρόγραμμα άσκησης

Aνάλογα με τους στόχους σου, καλό είναι το πρόγραμμα που ακολουθείς να αναδιαμορφώνεται σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ως οκτώ εβδομάδων. Το σώμα σου προσαρμόζεται σε κάθε δραστηριότητα την οποία, αν τη τηρείς για αρκετό καιρό, συνηθίζει και έπειτα σταματάει την πρόοδο. Για το λόγο αυτό με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, σου προτείνω:

– Να αντικαταστήσεις κάποιες από τις ασκήσεις με νέες
– Να επανεξετάσεις τον αριθμό των σετ, των επαναλήψεων και την επιβάρυνση με την οποία τις εκτελείς ως τώρα τις ασκήσεις ενδυνάμωσης
– Αύξησε το χρόνο που αφιερώνεις στην αερόβια προπόνηση ή χρησιμοποίησε μεθόδους όπως η διαλλειματική     προπόνηση
– Να εντάξεις μία νέα δραστηριότητα, ένα ομαδικό πρόγραμμα ή προσωπική εκγύμναση/personal training

Η διατροφή σου

Αναρωτήσου αν έχεις αλλάξει τις διατροφικές σου συνήθειες. Η πρόοδος είναι και αποτέλεσμα σωστής διατροφής. Η σύσταση του σώματος, η αύξηση της ενέργειας, η μείωση του βάρους όλα εξαρτώνται από την τροφή σου. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι η επιλογή υγιεινών τροφών που θα σου προσφέρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να ανταποκρίνεσαι στις ημερήσιες ανάγκες σου.

Ξεκούραση

Κοιμάσαι αρκετά; Το πρόγραμμα του ύπνου σου είναι εξίσου σημαντικό με την άσκηση και την διατροφή. Ελλιπής ύπνος αποσυντονίζει το ορμονικό σου σύστημα, αυξάνει το αίσθημα της πείνας και μειώνει τα ενεργειακά σου αποθέματα. Με έξι ως οκτώ ώρες ύπνου το σώμα σου θα ξεκουραστεί, οι μυς σου θα ανακάμψουν και η ενέργεια σου θα βρίσκεται στα ύψη.

Προπονητικό πλάνο, διατροφή, ξεκούραση …. με τους κατάλληλους συνδυασμούς θα σου δώσουν την ώθηση να ξεπεράσεις το πλατό αλλά και να αυξήσεις τις επιδόσεις σου στα μέγιστα…

Καλή επιτυχία!!!

Γρηγόρης Δόγκας, Personal Trainer, Εισηγητής Σεμιναρίων, Associate Manager της AthensTrainers®

Πηγή: thebody.gr