Πόσο ασφαλές είναι το ημιμόνιμο μανικιούρ;

Τα τελευταία χρόνια, το ημιμόνιμο μανικιούρ, με την ανθεκτικότητα και τη διάρκειά του έχει κερδίσει την προτίμηση χιλιάδων γυναικών.

Η φόρμουλα του βερνικιού που χρησιμοποιείται στο ημιμόνιμο μανικιούρ περιέχει στοιχεία που σχηματίζουν ένα ανθεκτικό αλλά ελαστικό στρώμα στην επιφάνεια του νυχιού το οποίο σταθεροποιείται όταν εκτίθεται στο υπεριώδες φως. Με τον τρόπο αυτό, το βερνίκι διατηρείται αναλλοίωτο για 2-4 εβδομάδες.

Είναι ασφαλές; Το ημιμόνιμο μανικιούρ κατηγορείται για την έκθεση της επιδερμίδας των χεριών στις ακτίνες UV, ένα στάδιο απαραίτητο για την ολοκλήρωσή του.

Σύμφωνα με μελέτες, η αθροιστική φθορά από το υπεριώδες φως που εκπέμπουν οι ειδικοί στεγνωτήρες ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στο DNA των κυττάρων της επιδερμίδας, πανάδες, πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος. Όμως, ακόμα και με τις πιο δυνατές από τις συσκευές αυτές ο κίνδυνος από τη UV ακτινοβολία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος -για παράδειγμα, σε σύγκριση με τα solarium- και συνιστά τη χρήση αντηλιακής κρέμας ευρέος φάσματος, 20 λεπτά πριν την τοποθέτηση των χεριών στη συσκευή.

Το ημιμόνιμο μανικιούρ όταν γίνεται συχνά προκαλεί φθορά στα νύχια.Το πρόβλημα όμως αυτό, λένε οι ειδικοί, δεν οφείλεται τόσο στο βερνίκι -μολονότι όπως και όλα τα κοινά βερνίκια, δεν επιτρέπει στο νύχι να οξυγονώνεται σωστά- αλλά στην τεχνική αφαίρεσής του, δηλαδή στο χρόνο που πρέπει να παραμείνει το ασετόν πάνω στα νύχια για να τα ξεβάψει.

Τέλος, εάν το βερνίκι δεν αφαιρεθεί στην ώρα του, από τα σημεία που έχει ξεφλουδίσει ενδέχεται να περάσει νερό και η υγρασία που εγκλωβίζεται ανάμεσα στο νύχι και το στρώμα βερνικιού να γίνει εστία ανάπτυξης βακτηριδίων και μυκήτων.

Όσο όμορφο και πρακτικό κι αν είναι το ημιμόνιμο μανικιούρ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια πρόσθετη ταλαιπωρία για τα νύχια. Για να τα προστατέψετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά οι δερματολόγοι συνιστούν:

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία σταθεροποίησης του ημιμόνιμου μανικιούρ, απλώστε στα χέρια σας ένα αδιάβροχο αντηλιακό, για να προστατέψετε την επιδερμίδα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Στο διάστημα που έχετε ημιμόνιμο μανικιούρ, εφαρμόζετε αρκετές φορές μέσα στη μέρα, μια πλούσια ενυδατική κρέμα στα νύχια και το βράδυ, το ειδικό λάδι εμπλουτισμένο με βιταμίνη Ε, για τα πετσάκια. Το λάδι διαπερνά την πορώδη σύσταση του βερνικιού και θρέφει τη μήτρα των νυχιών διατηρώντας τα υγιή και ελαστικά.

Το διαβάσαμε στο www.clickatlife.gr