Κακουλέ ή κάρδαμο ή καρδάμωμο

Είναι βέβαιο για σένα πως το κακουλέ χρησιμοποιείται για τη παρασκευή τσουρεκιών. Όμως γνωρίζεις τις θρεπτικές του ιδιότητες?

Το κακουλέ αποτελεί πλούσια πηγή φωσφόρου, θείου, ασβεστίου, νατρίου, καλίου, φυτικών ινών, πρωτεϊνών και βιταμίνης C. Επιπλέον:

  • Είναι αντιβακτηριδιακό, διουρητικό, αποσυμφορητικό, αντιμικροβιακό
  • Είναι τονωτικό για τη καρδιά
  • Ανακουφίζει και αντιμετωπίζει συμπτώματα γαστρικών, πεπτικών, εντερικών διαταραχών
  • Μειώνει την αρτηριακή υπέρταση

κακουλέ

ΕΝΔΕΙΞΗ

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν κακουλέ διότι βελτιώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΗ

Έγκυες γυναίκες, γυναίκες που θηλάζουν, άτομα με λίθους στη χολή, καλό είναι να αποφεύγουν τη κατανάλωση κακουλέ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η υπέρμετρη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ναυτία, έμετος, διάρροια, πόνος στο στομάχι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  • Τσουρέκι
  • Κέικ
  • Μαρμελάδα
  • Κουλούρια
  • Μπισκότα
  • Μάφιν
  • Γλυκά όπως σιμιγδαλένιος χαλβάς, μπακλαβάς, γαλακτομπούρεκο, brownies κ.ά.
  • Φακές

 

Στέλλα Σιδεράτου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Φυσικοθεραπεύτρια, Ρεφλεξολόγος, Pilates Trainer

Πηγή: stellasideratou.blogspot.com