Γιατί να προτιμήσεις μέλι ακακίας

Η ακακία είναι ένα από τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά. Πρόκειται για ένα πανέμορφο δέντρο με λευκά λουλούδια με χαρακτηριστικό άρωμα την εποχή της ανθοφορίας.  Το δροσερό φρουτώδες άρωμα της τρελαίνει τις μέλισσες και περνάει και στο μέλι που παράγουν. Αποτελεί ακόμα πανάρχαιο σύμβολο αγνότητας και αθανασίας της ψυχής. Το πιο γνωστό είδος ακακίας που αυτοφύεται στην Ελλάδα είναι η ακακία η κοινή ή αλλιώς Robinia pseucacacia.

ακακία

Γιατί ξεχωρίζει το μέλι ακακίας;

Το μέλι ακακίας θεωρείται ανθόμελο και ξεχωρίζει με το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα του. Είναι λαμπερό σχεδόν διάφανο, με γεύση γλυκιά και υπέροχο άρωμα που θυμίζει τη μυρωδιά από τα άνθη της ακακίας. Έχει λεπτόρρευστη υφή του και δεν ζαχαρώνει εύκολα! Έχει υψηλό ποσοστό φρουκτόζης και αυξημένη αναλογία φρουκτόζης/γλυκόζης, γι΄αυτό το λόγο διατηρείται ρευστό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θεωρείται μέλι ανώτερης ποιότητας και υψηλής θρεπτικής αξίας. Η καθημερινή του κατανάλωση συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας καθώς ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Βοηθάει ακόμα στην αντιμετώπιση ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος καθώς στην εντερική λειτουργία.

Αποτελεί προϊόν περιορισμένης παραγωγής*, ενώ συνίσταται η κατανάλωση του από ηλικιωμένους και παιδιά (λόγω της γλυκιάς του γεύσης) ακόμα και από διαβητικούς λόγω των χαμηλών ποσοστών σουκρόζης που περιέχει. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη γύρη μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτό το μέλι χωρίς καμία ανησυχία επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε γύρη.

Το μέλι ακακίας είναι η ανώτερη ποιότητα του μελιού και γι ‘αυτό είναι πραγματικά ακριβό. Είναι διαθέσιμο σε περιορισμένη ποσότητα και έχει πολύ μεγάλη ζήτηση.

*Σπάνιο λόγω της ευαισθησίας της νεκταροέκκρισης της ακακίας στις καιρικές συνθήκες

Πηγές:

www.mountathos-eshop.com

www.beehivemonitoring.com

Το αγοράσαμε ΕΔΩ