Τι είναι οι μυρμηγκιές?

Οι μυρμηγκιές είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Αν και πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση, οι μυρμηγκιές προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς καθώς μπορεί να συνοδεύονται από έντονο πόνο, κνησμό ή αιμορραγία.

μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές είναι η δεύτερη σε συχνότητα δερματική νόσος μετά την ακμή. Τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας προσβάλλονται συχνότερα από τον ιό που τις προκαλεί, λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος των ατόμων αυτών, αν και δεν αποκλείεται η εμφάνισή τους σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο εν λόγω ιός, προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μυρμηγκιές.

Η μετάδοσή τους γίνεται με απλή επαφή με μολυσμένα άτομα ή αντικείμενα. Εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, στα πόδια και το πρόσωπο. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται η εμφάνισή τους και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

Η θεραπεία τους μπορεί να γίνει  με laser, με κρυοθεραπεία, με  ηλεκτροκαυτηριασμό ή χειρουργική αφαίρεση.

warts

Έχουν περιγραφεί πλήθος άλλων μεθόδων με αμφίβολα αποτελέσματα. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται αρωματοθεραπείες, βοτανοθεραπείες, φυτοθεραπείες, ομοιοπαθητική, υδροθεραπεία. Επειδή ουσιαστικά πρόκειται για ιογενή λοίμωξη του δέρματος, ο μόνος αρμόδιος  είναι ο δερματολόγος.

 

Το διαβάσαμε στο www.cosmeticdermamedicine.gr