New Trends στο Fitness

Τα συστήματα προπόνησης είναι ανεξάντλητα το ίδιο και οι παραλλαγές τους. Αυτό κρατά πάντα ζωντανό το ενδιαφέρον μας, δεν κουράζει αλλά και εξελίσσει τις δυνατότητες που έχουμε να δυναμώσουμε και να τονώσουμε το σώμα μας. Ας δούμε τις φετινές τάσεις στο fitness.

Μικρά γυμναστήρια

Μικροί χώροι γυμναστικής για personalized  group training έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια! Στους χώρους αυτούς δίνεται η δυνατότητα εκγύμνασης με φορητό εξοπλισμό και με κυκλική -διαλειμματική προπόνηση και προγράμματα όπως:  cross training, crossfit,SPI  κ.α.  χρησιμοποιούνται kettlebells, powerbags, power ropes, μονόζυγα, suspension training equipment κ.α.

Γυμναστική στο ύπαιθρο

Στην ελλάδα πάντα μπορούμε να αποδράσουμε από τους εσωτερικούς χώρους και να δραστηριοποιηθούμε στο φυσικό περιβάλλον, να περπατήσουμε να τρέξουμε  ή να κάνουμε ποδήλατο.  Πολλοί,  επίσης εντάσσονται σε δραστηριότητες που οργανώνονται από ομάδες γυμναστών σε όλη την Ελλάδα.

Τι εξοπλισμό θα χρησιμοποιήσουμε

Υπάρχουν υπαίθριοι χώροι αρκετά οργανωμένοι και εξοπλισμένοι με μονόζυγα δίζυγα και όργανα γυμναστικής ειδικά κατασκευασμένα για άσκηση σε εξωτερικό περιβάλλον. Εναλλακτικός εξοπλισμός όπως αξεσουάρ ευκινησίας ( σκάλες ευκινησίας, κώνοι ,εμπόδια κ.α.), ιατρικές μπάλες (medicine ball) , λάστιχα, δράμια (kettlebell) είναι εύκολα μεταφερόμενος και δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός διασκεδαστικό ατομικού ομαδικού προγράμματος άσκησης.  O αριθμός των ασκήσεων είναι απεριόριστος και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της δύναμης της αντοχής και της ευλυγισίας .

Yoga και pilates – η εξέλιξή τους

Yoga όπως και το pilates  παραμένουν να κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην προτίμηση των γυμναζόμενων. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα που συνδυάζουν και τα δύο είδη άσκησης μαζί προχορογραφημένα ή μη.  Φέτος έκανε την εμφάνισή της η γιόγκα line, yoga wall και η  aerial yoga. Η yoga line βασίζεται στις αρχές της ένωσης, της υποστήριξης και της ομαδικότητας. Οι μαθητές τοποθετούνται σε δύο παράλληλες στήλες και αντικριστές γραμμές με αποτέλεσμα να ενισχύεται η στήριξή τους από όλες τις πλευρές.  Έτσι η ροή της ενέργειας είναι διαρκής και ανεξάντλητη η προσέγγιση αυτή διευκόλυνε τη διαδικασία τελειοποίησης  στάσεων και αποτελεί κίνητρο για την υπέρβαση των ορίων.

Η yoga wall είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που χρησιμοποιεί το τείχος ως ένα κάθετο σημείο αναφοράς για  προσανατολισμό, βοηθώντας έτσι να βρει ο γυμναζόμενος το κέντρο του έχοντας καλύτερη ισορροπία.

Η Aerial yoga είναι συνδυασμός ασκήσεων yoga  χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ύφασμα που αιωρείται από το έδαφος και έτσι ο ασκούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει την αιώρηση και τη βαρύτητα για να μπει το σώμα σε σωστή ευθυγράμμιση, πιο βαθιά και εύκολα σε ασάνες, σε διατάσεις , να επιμηκύνει τη σπονδυλική στήλη και να κερδίσει πάρα πολλά ακόμα οφέλη.

 Pilates -yoga for kids

yogakids

Πάρα πολλά  studios και σχολές χορού καθώς και παιδικοί σταθμοί συμπεριλαμβάνουν στα αθλητικά τους προγράμματα pilates και yoga  για παιδιά, έξυπνα δομημένα με σκοπό τη βελτίωση της σωστής στάσης του σώματος αλλά και της κιναίσθησης των παιδιών

Spi Training System®

Μία άλλη επιλογή είναι να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει το ίδιο το φυσικό περιβάλλον και το σώμα μας. Συνδυάζοντας τρέξιμο και ασκήσεις με το βάρος του σώματος, επιλέγοντας έναν υπαίθριο χώρο με εναλλαγές στη μορφή του εδάφους (ανηφόρες –κατηφόρες, σε ομαλό ή ανώμαλο έδαφος ) δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ενός ευχάριστου προγράμματος άσκησης με πολλαπλά οφέλη

 Pilatesstick

Το Pilatesstick  είναι ο πιο οικονομικός εξοπλισμός για το σπίτι αλλά και για pilates studios, για όσους θέλουν να έχουν ένα φτηνό αλλά καλό εξοπλισμό για personal  ή group training. Το ασκησιολόγιό του είναι παρόμοιο του tower και  καλύπτει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων.

 Suspension Training

Η υποβοηθούμενη προπόνηση με ιμάντες suspension training είναι ένα παγκοσμίως διαδεδομένο σύστημα προπόνησης που επιτρέπει στον ασκούμενο να αθληθεί χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός του, πραγματοποιώντας συνθέτες ασκήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.  Παραμένει δημοφιλής με πιο γνωστό το trx που άνοιξε το δρόμο και ολοένα παρουσιάζεται νέος εξοπλισμός όπως το milo kit , aerosling, το air-fit, το my power. Στην ουσία είναι ένα είδος λειτουργικής προπόνησης το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα τρισδιάστατης κίνησης σε όλα τα επίπεδα και τους άξονες του ανθρώπινου σώματος. Βελτιώνει τη δύναμη, την καρδιοαναπνευστική αντοχή, την ευλυγισία. Επικεντρώνεται στην εκγύμναση των μυών του κορμού και βοηθάει στο νευρομυϊκό συντονισμό.

 Η νέα aerobic

Για τα μαθήματα αεροβικής στις αίθουσες υπάρχουν τρεις δυνατότητες:

1) γυμναστήρια που έχουν ενταχθεί σε εταιρείες με προχορογραφημένα  προγράμματα

2) γυμναστήρια που συνεχίζουν να λειτουργούν με μαθήματα συγκεκριμένα ανάλογα με το κοινό που έχουν, συνήθως με dance aerobic classes

3) γυμναστήρια που έχουν κάνει επιστροφή back to basics σε μαθήματα απλά,δυναμικά.  Διοργανώνονται events σε όλη την Αθήνα αλλά και στην στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε γυμναστήρια ή σε εξωτερικούς χώρους με ποικίλη θεματολογία, δίνοντας την ευκαιρία σε οποιαδήποτε να συμμετέχει με χαμηλό κόστος.

 Zumba

Ας μην παραλείψουμε τη zumba  που έχει ξετρελάνει τον γυναικείο κυρίως πληθυσμό! Εvents και μαραθώνιοι διοργανώνονται παντού με φιλανθρωπικό συνήθως χαρακτήρα Keep dancing!

 

Βαρβάρα Σολομωνίδου,Wellness Specialist, Personal Trainer,Εισηγήτρια Σεμιναρίων & Συνεδρίων, Pilates Master Trainer  του συστήματος “AthensTrainers Ultimate Pilates System”,General Manager & Owner  της Εταιρείας AthensTrainers

varvara

Πηγή: fitness & spa τεύχος 32