Μπορεί ένα παιδί να κάνει δίαιτα;

Το αυξημένο βάρος σε ένα παιδί και η τάση του για παχυσαρκία είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετούςγονείς. Η απάντηση στην ερώτηση «πρέπει το παιδί μου να κάνει δίαιτα;» δεν είναι εύκολη, ούτε απλή.

Ένα παιδί απαγορεύεται να ακολουθεί στερητικά μοντέλα δίαιτας που απευθύνονται σε ενηλίκους. Όμως το επιπλέον βάρος στην παιδική ηλικία πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά.

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η διαμόρφωση ενός προγράμματος σωστής διατροφής και η αύξηση της σωματικής άσκησης.

Ο παιδίατρος μπορεί να μας δώσει τη σωστή κατεύθυνση, εκτιμώντας εάν ένα παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης και ανάλογα με την ηλικία του.

Στη συνέχεια μπορούμε να απευθυνθούμε και σε ειδικό διατροφολόγο, ο οποίος σε συνεργασία με τον παιδίατρο θα μας δώσει διατροφικές συμβουλές, κατευθύνσεις και εάν είναι απαραίτητο ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Για να ακολουθήσει ένα παιδί πρόγραμμα απώλειας βάρους θα πρέπει να είναι πάνω από 6 ετών. Σε μικρότερες ηλικίες οι δίαιτες δεν συστήνονται και εάν το παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο ακολουθούνται διαφορετικές πρακτικές.

  • Φροντίστε το παιδί να καταναλώνει 5 γεύματα την ημέρα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό).
  • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  • Βάλτε στην κουζίνα σας υγιεινά προϊόντα. Δημητριακά ολικής άλεσης για πρωινό, ακατέργαστη ή μαύρη ζάχαρη αντί της λευκής στα γλυκά, νιφάδες βρώμης στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική, ρύζι καστανό ή αναποφλοίωτο αντί για λευκό, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρυζογκοφρέτες για σνακ.
  • Δώστε του να πιει νερό όταν διψάει και όχι άλλα υγρά
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με τον αθλητισμό

Ένα υπέρβαρο παιδί είναι πιθανό να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα λόγω του τρόπου που το αντιμετωπίζουν οι συνομήλικοί του. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή ειδικού, προκειμένου να βρείτε τους σωστούς μηχανισμούς για να προσφέρετε ψυχολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση στο παιδί σας.

Το διαβάσαμε στο www.fytro.com.gr