Τι είναι τα παλμικό οξύμετρο

Τα παλμικά οξύμετρα μετρούν με ακρίβεια τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα και μπορούν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι κοστίζουν ελάχιστα, κάθε σπίτι θα πρέπει να έχει ένα οξύμετρο.

Πρόκειται για μια μικρή και πολύ απλή ιατρική συσκευή, η οποία μετράει τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα καθώς και τη συχνότητα των σφυγμών. Παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του αναπνευστικού συστήματος ενός ασθενή, τη σωστή του λειτουργία και αν υπάρχει πρόβλημα που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

παλμικό οξύμετρο

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οξυμέτρων με τα πιο γνωστά να είναι τα παλμικά οξύμετρα δακτύλου και καρπού, ενώ υπάρχουν και εξειδικευμένα οξύμετρα για συγκεκριμένους τύπους ασθενών.

Το ποσοστό του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα πρέπει να είναι πάνω από 95%, για να είναι όλα φυσιολογικά. Αν βρίσκεται σε επίπεδα κάτω από 92%, τότε αυτό σημαίνει ότι το αίμα έχει πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και η επικοινωνία με το γιατρό είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα. Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται λόγος για υποξία, μια παθολογική κατάσταση, στην οποία το σώμα στερείται της απαραίτητης οξυγόνωσης.

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, στις οποίες η μέτρηση με οξύμετρο κρίνεται επιτακτική. Όταν πρόκειται, λοιπόν, για ασθενείς με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καθώς και για αθλητές, πιλότους, δύτες και ορειβάτες είναι απαραίτητη η τακτική οξυμετρία, ενώ καλό είναι αυτά τα άτομα να έχουν ένα αυτόματο παλμικό οξύμετρο στο σπίτι τους, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετρήσουν τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα τους και να γνωρίζουν αν παρατηρείται ενδεχόμενο πρόβλημα δηλαδή μειωμένη οξυγόνωση.

 

Το διαβάσαμε ΕΔΩ