Αντίο πανάδες με laser

Ως Πανάδες  ορίζουμε τις δερματικές βλάβες, καφέ χρώματος, μεγέθους μεγαλύτερου από τις κηλίδες και σχήματος ασαφώς περιγεγραμμένου.

Η εμφάνισή τους οφείλεται σε δυσλειτουργία των μελανινοκυττάρων της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής μελανίνης.

panades laser

Προκαλούνται κυρίως από τη χρόνια και αθροιστική έκθεση στον ήλιο. Αποτελούν πολύ κοινές βλάβες του δέρματος και εμφανίζονται εντονότερα σε γυναίκες με σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Αν και υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν και σε άντρες, οι πανάδες εμφανίζονται ως επί το πλείστον στις γυναίκες 9 φορές συχνότερα από τους άνδρες.

Η συχνότερη εμφάνιση σε σκουρόχρωμες επιδερμίδες συμβαίνει διότι σε αυτές τις επιδερμίδες διεγείρονται πιο εύκολα τα μελανινοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης. Η εμφάνισή τους γίνεται αιφνίδια μετά από κάποια ορμονική διαταραχή, λήψη ή τοπική εφαρμογή φαρμάκων που αυξάνουν την φωτοευαισθησία δέρματος καθώς και κατά την εγκυμοσύνη. Το πρόβλημα γίνεται έντονα ορατό με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το φθινόπωρο/χειμώνα υποστρέφουν ή εξαφανίζονται πλήρως. Η κύρια εντόπισή τους είναι το πρόσωπο, συνήθως μέτωπο, άνω χείλος, ζυγωματικά και παρειές.

H πιο συνηθισμένη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των πανάδων γίνεται με τη χρήση  Fractional Laser. H μέθοδος αυτή είναι εξαιρετικά ασφαλής και δίνει ορατά αποτελέσματα σε λίγες μόνο συνεδρίες. Με το Laser μπορούμε να επέμβουμε τοπικά, σε πολύ μικρά σημεία του δέρματος και να επιτύχουμε βαθιά διείσδυση. Έτσι, αποφεύγεται η επίδραση του Laser στα σημεία που δεν απαιτείται θεραπεία. Ουσιαστικά, το laser στοχεύει σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο και εκπέμπεται ακριβής δόση ενέργειας φωτός, στοχεύοντας στην εξάλειψη των υπερμελαγχρωματικών περιοχών.

Μετά τη θεραπεία ενδέχεται να υπάρξει ήπιος ερεθισμός στην περιοχή, ο οποίος εξαφανίζεται μόνος του μετά από 1-2 μέρες. Θα  πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, καθώς και οποιαδήποτε μέθοδος τεχνητού μαυρίσματος. Ενυδατικές – αναπλαστικές κρέμες και αντηλιακά προϊόντα είναι απαραίτητα μετά τη θεραπεία

 

Το διαβάσαμε στο www.cosmeticdermamedicine.gr