Φέτος βάφουμε αυγά με φυσικό τρόπο!

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, ανήμερα την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά του Πάσχα και επιλέγουμε το κόκκινο χρώμα επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που έδωσε για τη σωτηρία του κόσμου.

Η παράδοση του βαψίματος των αυγών δεν υφίσταται μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής όπου τα αυγά βάφονται και εκεί ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης και έχουν κοινούς συμβολισμούς. Στην Ρουμανία οι αγρότες θάβουν το αυγό στη γη τους για να προστατεύσει ο Θεός τις σοδιές τους από τις κακοκαιρίες, στην Κροατία βάφουν το αυγό κόκκινο με έναν άσπρο σταυρό στη μέση, στη Σερβία, το πρώτο αυγό που βγαίνει από το σκεύος της βαφής φυλάσσεται έως το επόμενο Πάσχα στο σπίτι για να παράσχει ασφάλεια και υγεία στην οικογένεια.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά πως θα βάψετε τα αυγά σας φυσικά!

Αυγά με κόκκινο λάχανο (μπλε χρώμα )

10 – 15 αυγά, 1 κόκκινο λάχανο, κομμένο σε κάθετες φέτες, 3 κ.σ. ξύδι, νερό

πασχαλινά αυγά

Αυγά με παντζάρι (κόκκινο χρώμα)

10 – 15 αυγά, 6 παντζάρια, κομμένα σε χοντρά κομμάτια, 3 κ.σ. ξύδι, νερό

Αυγά με κουρκουμά  (κίτρινο χρώμα )

6 αυγά, 2 κ.σ. ξύδι, 4 κ.σ. κουρκουμά, 500 ml νερό

αυγά

Η διαδικασία είναι απλή: παίρνουμε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε το υλικό που θέλουμε (λάχανο ή παντζάρι ή κουρκουμά), το ξύδι και από πάνω τα αυγά, ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψει και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Μόλις βράσουν αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο νερό για 3-4 ώρες.

Καλό Πάσχα σε όλους!

Πηγή: giorgostsoulis.com