Πεπόνι: το χρυσό φρούτο

Ζωηρόχρωμο και γλυκό, το πεπόνι δεν περιέχει λιπαρά, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που σας βοηθούν να νοιώθετε και να φαίνεστε καλά.

Τα πεπόνια προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από τη νότια Ασία. Φαίνεται ότι ήρθαν από το Ιράν και εξαπλώθηκαν στην Αίγυπτο όπου αναφορές τους εμφανίζονται από το 2400 π.Χ.

melon

Δεν έχει πολλές θερμίδες, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για κάθε είδους δίαιτα. Πλούσιο σε βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά όπως β-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεα-ξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, προστατεύει από διάφορες ασθένειες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την ηλιακή βλάβη του δέρματος και συμβάλλει στην επιδιόρθωση, την ενυδάτωση και τη σταθεροποίηση της παραγωγής κολλαγόνου του δέρματος.

Το πεπόνι είναι υψηλό σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που χάνουμε όταν ιδρώνουμε, έτσι ως σνακ μετά την προπόνηση βοηθά το σώμα να ανακάμψει και μειώνει την πιθανότητα για μυϊκές κράμπες και κόπωση.

Οι ίνες, το κάλιο και η βιταμίνη C που περιέχει συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην μείωση της LDL, της κακής χοληστερόλης.

πεπόνι

Περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες συνεργάζονται για την υγεία του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρώντας υγιή την πεπτική οδό.

Η καλύτερη εποχή τους είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι.

Το διαβάσαμε στο www.itrofi.gr