Ροδιόλα: ένα ιδιαίτερο βότανο

Η Ρόδια Ρίζα – Ροδιόλα (Rhodiola Rosea) είναι πραγματικά ένα αξιοθαύμαστο βότανο που όμως δεν είναι γνωστό όπως θα έπρεπε σήμερα.

Η βασική ιδιότητα της Ροδιόλα είναι η προσαρμοστικότητα! Έχει ταξινομηθεί σαν «προσαρμογόνο» φυτό από Ρώσους ερευνητές, λόγω της δυνατότητάς της να αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε ποικίλους χημικούς, βιολογικούς και φυσικούς παράγοντες άγχους. Εμφανίζει μια σχεδόν απίστευτη καταπραϋντική, αντικαρκινική, καρδιοπροστατευτική, τονωτική και ενδυναμωτική του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος δράση.

Η Rhodiola δρα επίσης και σαν αντικαταθλιπτικό.  Έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι το εκχύλισμα της Rhodiola παρουσιάζει αναγεννητικές ιδιότητες, λόγω της δυνατότητάς του να αυξάνει την αποδοτικότητα των ενδοκυττάριων μηχανισμών αποκατάστασης του DNA.

Η Ροδιόλα χρησιμοπιείται :
Για τη θεραπεία της κατάθλιψης
Για υψηλότερη αντοχή (αθλητές, ηλικιωμένοι, αυξημένη πνευματική και σωματική εργασία)
Για να κατευνάσετε το στρες
Για να βελτιώσετε την αντοχή (αθλητές, παραμονή σε μεγάλα υψόμετρα)
Για να ενισχύσετε την ανοσία
Για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή
Για την μείωση της πίεσης
Για την αύξηση της πίεσης σε υπόταση
Για την αϋπνία
Για αντιγήρανση
Ως λιποδιαλυτικό
Για την υγεία του προστάτη στους άνδρες
Για εξισορρόπηση της συναισθηματικής σας κατάστασης

Σχετικά με τη μακροχρόνια λήψη ροδιόλας, δεν υπάρχουν επαρκείς αξιόπιστες πληροφορίες όσον αφορά την ασφάλεια του βοτάνου. Συστήνεται να αποφεύγεται η λήψη κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων που να αποκλείουν την πιθανότητα κινδύνου για τη μητέρα και το μωρό. Επιπλέον, η λήψη ροδιόλας αντενδείκνυται σε άτομα με διπολική διαταραχή , αλλά και σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα , καθώς έχει την ιδιότητα να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα .

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται να προηγείται επικοινωνία με τον επιβλέποντα γιατρό και έπειτα να ακολουθεί η λήψη, εφόσον κρίνεται αναγκαίο ή επωφελές.

 

Πηγές: togiatrosofi.gr, vita4you.gr