Ροχαλητό και αντιμετώπιση

Το ροχαλητό είναι ένας αναπνευστικός θόρυβος που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και οφείλεται στο κραδασμό των τοιχωμάτων του στοματοφάρυγγα εξαιτίας της μερικής απόφραξης στην περιοχή αυτή.

ροχαλητό

Ευνοείται από τους παρακάτω παράγοντες: την ηλικία, το φύλο, την κληρονομικότητα, το σωματικό βάρος,την κατανάλωση οινοπνεύματος, τη λήψη φαρμάκων, τις στάσεις που παίρνει κανείς κατά τον ύπνο, τη χρήση καφέ, το κάπνισμα κ.α

Τα αίτια είναι ποικίλα:

  • γενικά αιτία όπως παχυσαρκία, ορμονικά, ηλικία
  • τοπικά ανατομικά αιτία τα οποία όταν διορθωθούν εξαφανίζεται

Υπνική άπνοια είναι η περιοδική παύση της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στην υπνική άπνοια κλείνει τελείως η αεροφόρος οδός με επεισόδια που διαρκούν 10 δευτερόλεπτα.

Καθοριστική σημασία έχει το σχολαστικό ιστορικό και η ολοκληρωμένη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση με ενδοσκοπική ο έλεγχο.

Πολύ σημαντικές παράμετροι είναι η μείωση του βάρους και της κατανάλωσης οινοπνεύματος καθώς επίσης και η διακοπή του καπνίσματος. Είναι βασικό να επισημανθεί πως δύναται να εφαρμοστεί χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του ροχαλητού όταν υπάρχουν ανατομικά ευρήματα απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού που αφορούν τη μύτη.

  • Άν έχετε παραπάνω κιλά ακολουθήστε ένα προσεγμένο πρόγραμμα διατροφής
  • Συνδυάστε τη διατροφή με τη γυμναστική, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δυναμώσουν οι μυς του αναπνευστικού και να μειωθεί η ένταση του ροχαλητού
  • Φροντίστε ώστε να υπάρχει μία φυσιολογική θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα όταν κοιμάστε και να έχετε το παράθυρο μισάνοιχτο
  • Προτιμήστε να κοιμάστε σε πλάγια ή σε ύπτια θέση και αποφύγετε την ανάρροπη θέση
  • Επιλέξτε μαξιλάρια σε μέτριο ύψος αυτό θα σας επιτρέψει να αναπνέετε καλύτερα

snoring

Είναι γεγονός ότι το ροχαλητό δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, επομένως η θεραπεία του κρίνεται απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η θεραπεία του ροχαλητού γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν το ιστορικό του ασθενούς,τη φυσική εξέταση και τον ενδοσκοπικό έλεγχο του ανώτερου αεραγωγού.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ