Κοιμηθείτε καλά!

Με τον όρο «καλός ύπνος» εννοούμε τον ύπνο ικανοποιητικής χρονικής επάρκειας (6-8 ώρες), αλλά και ποιότητας, χωρίς δηλαδή αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός, μας γεμίζει ενέργεια και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Όταν ο οργανισμός στερείται καλού ύπνου, τότε διαταράσσεται η ισορροπία της υγείας μας.

Ο ύπνος είναι μια απαραίτητη επανορθωτική διαδικασία. Καθώς κοιμόμαστε, τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλος υποβάλλονται σε αποκατάσταση και επανόρθωση.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα έχει την ικανότητα να αυτο-θεραπεύεται και να αποβάλλει τα μεταβολικά απόβλητα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των περιόδων δραστηριότητας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον εγκέφαλο, όπου οι τοξίνες, όπως οι δραστικές μορφές οξυγόνου, απομακρύνονται με ταχύτερο ρυθμό κατά τη διάρκεια του ύπνου σε σύγκριση με την κατάσταση εγρήγορσης.

sleep

Ο εγκέφαλος παραμένει αρκετά δραστήριος κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την καταγραφή και την αποθήκευση νέων αναμνήσεων.

Πέρα από την αποτοξίνωση του σώματος, ο ύπνος είναι επίσης ένα στάδιο ανάπτυξης και επανόρθωσης. Οι αναβολικές ορμόνες (όπως η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη), οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη, εκκρίνονται κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύεται ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή επούλωση των πληγών.

Απολαμβάνοντας ένα ποιοτικό ύπνο αυξάνουμε τις πιθανότητες να έχουμε μια υγιή, δραστήρια ζωή, γεμάτη ευεξία.

Πηγές: onmed.gr, larocheposay.gr