Τα οφέλη του Standing Pilates

Ε: Είμαι 55 χρόνων με οστεοπενία και με ενδιαφέρει ένας τρόπος εκγύμνασης όπως το pilates, αλλά να μην είμαι ξαπλωμένη, γιατί νιώθω ναυτία και…βαριέμαι. Χρειάζεται, όμως, να βελτιώσω την ισορροπία μου και γενικά τη στάση του σώματός μου. Τι μου προτείνετε;

Α: Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούω, γι’ αυτό λοιπόν έχω πολύ γρήγορα και την απάντηση. Σου προτείνω το standing pilates. Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο εκτέλεσης της μεθόδου pilates. Όλο το ασκησιολόγιο έχει σαν αρχική θέση την όρθια, έτσι, αντί να είσαι ξαπλωμένη στο στρώμα απλώς το πατάς. Η άσκηση με αυτόν τον τρόπο δεν είναι μόνο διασκεδαστική, είναι εξαιρετικά ευεργετική για το σώμα σου, για αρκετούς λόγους. Αποτελεί ιδανική εξάσκηση για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση, καθώς η βαρύτητα ενισχύει τα οστά και έτσι μπορούν να αποκαταστήσουν σταδιακά την πυκνότητά τους.

Επίσης, με το standing pilates μεταφέρεις όσα δουλεύεις στην τάξη ή στο ιδιαίτερο μάθημα γυμναστικής σου στην καθημερινότητά σου (για αυτό έχει λειτουργικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη προπόνηση). Επιπλέον, βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας σου. Έχεις μια σταθερή φυσική αντίσταση: τη βαρύτητα. Το σώμα σου πρέπει να βρει την ισορροπία να μην πέσει, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη συγκέντρωση.
Όταν προπονείσαι με standing pilates, απαιτείται μεγαλύτερη χρήση του εγκεφάλου σου απ’ ό,τι όταν είσαι ξαπλωμένη, καθώς το έργο της ισορροπίας αυξάνεται, αναγκάζοντάς σε να είσαι πιο συγκεντρωμένη. Και όταν δουλεύεις την ισορροπία, το κέντρο/ πυρήνας του σώματος δυναμώνει. Παράλληλα επιτυγχάνεις ευθυγράμμιση όλου του σώματος και δυναμώνεις τον αυχένα, αποφεύγοντας το σύνδρομο του «προγναθισμού».

standing pilates

Χρησιμοποιείς και εξοπλισμό, από miniballs ως toning balls, ώστε να χτίσεις τη δύναμη των οστών, των κοιλιακών, της ράχης και των γλουτών, να αυξήσεις την ιδιοδεκτικότητά σου και να πετύχεις έλεγχο των κινήσεών σου, βελτιώνοντας κατά συνέπεια τη σωματική σου στάση.

Stand up to pilates!

Varvara Solomonidou,Wellness Specialist, Personal Trainer, Seminar & Conference Lecturer, Pilates Master Trainer “AthensTrainers® Ultimate Pilates System®”, Member of Pilates Method Alliance (PMA),  Member of European Lifestyle Medicine Organization (ELMO), DNAFit®  Certified Trainer, General Manager & Owner of AthensTrainers®

Πηγή: Body Magazine τεύχος 53