Οι ευεργετικές ιδιότητες της βαλεριάνας

Η Βαλεριάνα είναι φυτό με ρίζωμα πολυετές που μένει ζωντανό όταν ξεραίνονται οι βλαστοί και τα φύλλα. Παρόλο που δεν χρησιμοποιείται γενικά σαν τρόφιμο, συγκαταλέγεται στα φυσικά αρωματικά των τροφίμων. Στη Γαλλία η βαλεριάνα αποκαλείται και «γατοβότανο» από τη συνήθεια που έχουν οι γάτες να τρώνε φύλλα βαλεριάνας όταν αντιμετωπίζουν στομαχικές διαταραχές.

βαλεριάνα

Ευεργετικές ιδιότητες:

Είναι ένα από τα πιο δραστικά βότανα. Οι κύριες χρήσεις της είναι για ηρεμιστικούς (αγχολυτικούς) και υπνωτικούς λόγους, ενώ χρησιμοποιείται παράλληλα σαν αντισπασμωδικό (μετριάζει τους μυϊκούς σπασμούς) αλλά και σαν γενικής χρήσης ελαφρύ ηρεμιστικό. Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιπτώσεις υπερέντασης. Συνιστάται για την υπερδιέγερση, τη νευρική υπερένταση, τις υστερικές καταστάσεις, τις νευρολογικές διαταραχές του ύπνου, την αϋπνία, την ημικρανία, τους πονοκεφάλους, την εμμηνόπαυση, τους πόνους της περιόδου (δυσμηνόρροια), τους κολικούς του εντέρου και την κολίτιδα, Επίσης, έχει υποτασικές ιδιότητες (μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος) και παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νευρικών προβλημάτων.

Χρήση:

Σαν ήπιο κατευναστικό, η βαλεριάνα πρέπει να λαμβάνεται 30-45 λεπτά πριν τον ύπνο. Με τη μορφή αφεψήματος ξηρής ρίζας, σε δοσολογία 1-2 γραμ. ανά φλιτζάνι, προσέχοντας την υπερβολική θέρμανση γιατί είναι πολύ πτητική. Αποφεύγετε τις μεγάλες δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προφυλάξεις – Αντενδείξεις:

Οι μεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία. Η χρήση της πρέπει να γίνεται για µία εβδομάδα µόνο, µε διάλειμμα στη συνέχεια δύο-τριών εβδομάδων. Η βαλεριάνα δεν συνιστάται σε παιδιά και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σε περιπτώσεις που ακολουθείται θεραπεία με ηρεμιστικά ή άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Επίσης, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σε περιπτώσεις που απαιτούν εγρήγορση.

Οι ως άνω πληροφορίες δεν είναι ιατρικές συμβουλές ούτε υποκατάστατο συμβουλών άλλου επαγγελματία της υγειονομικής περίθαλψης. Παρέχονται για ενημερωτικούς και μόνον λόγους. Μην διακόψετε οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές συστάσεις περίθαλψης χωρίς πρώτα να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ