Βιταμίνη Β12

Η Βιταμίνη Β12 είναι ενα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την καλή υγεία ολόκληρου του οργανισμού.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της συντελούν στην υγεία του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και στην πρόληψη της αναιμίας.

B12

Η σοβαρή έλλειψη εκδηλώνεται ως ολέθρια αναιμία, η οποία ήταν μοιραία και θανατηφόρα μέχρι την ανακάλυψη της Β12 στο ήπαρ.

Ωστόσο, πολύ πριν από την αναιμία, άλλες νευρολογικές διαταραχές μπορεί να εκδηλωθούν, πιο συχνά νευρολογικά προβλήματα ή ψυχολογικές καταστάσεις. 

Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που υπόκειται σε διάφορα προβλήματα, σε πολλά σημεία.

Επειδή η διαδικασία απορρόφησης είναι τόσο πολύπλοκη και επομένως υπόκειται σε διάφορες παρενέργειες, πολλοί άνθρωποι – ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι – μπορεί να αναπτύξουν έλλειψη, παρόλο που μπορεί να λαμβάνουν άφθονη Β12 από τη διατροφή τους.  Ευτυχώς, το σώμα απορροφά περίπου το 1-5% της ελεύθερης Β12 με μια διαδικασία παθητικής διάχυσης.

Η Β12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικές τροφές όπως το μοσχαρίσιο συκώτι, το κρέας, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, αλλά η αρχική πηγή της Β12 στη φύση είναι τα βακτηρίδια, τα μόνα πλάσματα που μπορούν να παρασκευάσουν αυτή τη βιταμίνη.

Οι φυτικές τροφές που λέγονται ότι είναι πηγές Β12 περιέχουν στην ουσία παράγωγα της Β12 (που ονομάζονται κομπαμίδια) – και στην ουσία είναι ουσίες που εμποδίζουν την πρόσληψη αληθινής Β12 και αυξάνουν την ανάγκη του σώματος για τη θρεπτική ουσία.

Το σώμα αποθηκεύει για αρκετά χρόνια την Β12 στο ήπαρ. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει μια καθυστέρηση στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της έλλειψης, κάτι που μπορεί μπερδέψει τα άτομα που βρίσκονται στην αρχή μιας χορτοφαγικής διατροφής ή όσους έχουν προβλήματα απορρόφησης.

Η έλλειψη της Β12 μιμείται πολλά από τα χαρακτηριστικά της γήρανσης, όπως είναι η αδράνεια και ο ασταθής βηματισμός, η μυϊκή αδυναμία, η ακράτεια, οι επιβραδυνόμενες αντιδράσεις, η απώλεια μνήμης, ο αποπροσανατολισμός, η κατάθλιψη και η σύγχυση.

 

 

Το διαβάσαμε στο doctorsformulas.com